Geprut met naald en draad

 
14 juli 2020
Curator en onderzoeker

Hij had het paleis in Versailles wel kunnen afhuren voor alle mooie spullen die hij ooit in handen heeft gehad. Jankees Goud is een groot verzamelaar en specialist op het gebied van streekdrachten. Belangrijke focus ligt daarbij op het maken en opmaken van mutsen, van oudsher een beetje het sluitstuk van het kostuum.

Kort geleden kreeg Jankees Goud de ‘Eef Bosch-van de Kolkprijs voor streekdrachten’ 2020 toegekend. Het is de zevende keer dat de Eef Bosch- van de Kolk prijs werd uitgereikt.

Kennis rond het maken en opmaken van mutsen en kappen binnen de Nederlandse streekdrachten is in rap tempo aan het verdwijnen. Streekdrachten worden immers niet dagelijks meer gedragen en alleen nog bij gelegenheid. Jankees Goud bezit een indrukwekkende verzameling en documentatie over mutsen en kappen. Daarnaast ontwikkelde hij kennis en vaardigheid door contacten met actieve streekdrachtdragers en -kenners in het veld.

Presentabel en draagbaar

Zijn verzameling vormt de basis voor onderzoek. Vooral de samenhang tussen streekdrachten vindt Jankees interessant. Geprut met naald en draad hoort daarbij: “helemaal leuk om het ook echt met de hand te doen’. Jankees is in staat om mutsen, kappen en andere onderdelen, op verantwoorde wijze, weer presentabel of draagbaar te maken. Daardoor wordt hij regelmatig benaderd door musea, folkloregroepen en particulieren.

Met zijn kennis en vakmanschap hoopt Jankees de fascinatie voor streekdrachten door te geven aan een volgende generatie. Zelf raakte hij al jong gefascineerd door streekdracht en kocht jonge leeftijd zijn eerste paar vergulde zilveren keelknopen. Dat werd het startpunt voor zijn verzameling.

De Nederlandse Kostuumvereniging filmde Jankees Goud over zijn verzameling en passie voor streekdrachten.

Verder lezen

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie