Frans Molenaar (1940-2015)

 
12 januari 2015
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

Modemuze herdenkt Frans Molenaar, die vrijdag 9 januari 2015 overleed. Frans Molenaar was een couturier die veel heeft betekend voor de Nederlandse modegeschiedenis.

Als een van de eerste ontwerpers zette hij zijn eigen lijn uit, los van Parijs. Daar leerde hij wel het vak, door onder andere te werken bij Charles Montaigne, Gerard Pipart, Guy Laroche en modehuis Nina Ricci. Terug in Nederland toonde hij in 1967 zijn eerste collectie. Het was de tijd van de jonge, verfrissende mode van ontwerpers als André Courrèges, Pierre Cardin en Yves Saint Laurent. Niet meer alleen couture voor dames, maar ook mode met oog voor de jeugd. Dit paste uitstekend bij de jonge Frans Molenaar, die architectonische, minimalistische collecties toonde.

Frans Molenaar ontwikkelde een eigen handschrift, met heldere, strakke lijnen. Hij hield van geometrische vlakken, grafische belijning, van contrasterende biezen die de vormen accentueerden. Tot zijn klanten hoorden bekende vakvrouwen, actrices, kunstenaressen, en andere werkende vrouwen. Molenaars kleding was tijdloos en zeer geschikt voor een zakelijke omgeving. Molenaar zelf omringde zich graag met kunst, onder andere van Bob Bonies, André Volten en Ad Dekkers. De vlakverdeling en belijning van deze kunstenaars is ook in zijn couture terug te vinden. Dank u wel Frans Molenaar, voor al uw mooie, heldere creaties. De modetentoonstelling ‘Ode aan de Nederlandse Mode’ (najaar 2015) in het Gemeentemuseum Den Haag was ook een ode aan uw vakmanschap en creativiteit. 

Wintermode van Frans Molenaar 1967 (collectie Beeld en Geluid)

Diverse ontwerpen van Frans Molenaar zijn onderdeel van museale collecties. Zie bijvoorbeeld Frans Molenaar in de collectie van het Centraal Museum en Frans Molenaar in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag

Jurk Frans Molenaar, zwart-wit gestreept
Jurk (1973) Frans Molenaar. Zijde. Schenking 1985, collectie Centraal Museum

Zie ook Modelegende Frans Molenaar overleden op Independent Fashion Daily door Georgette Koning

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie