Fong Leng - Fashion & Art

 
12 december 2013
Hoofdconservator mode, kostuum en kunstnijverheid Amsterdam Museum

Modeontwerpster en kunstenares Fong Leng geldt als ’la grande dame’ van de Nederlandse mode. Met haar eigenzinnige creaties en wervelende modeshows verwierf zij in de jaren ‘70 en ’80 van de twintigste eeuw grote bekendheid in binnen- en buitenland.

Tentoonstelling Fong Leng – Fashion & Art

Vandaag de dag is zij nog steeds zeer actief. Het Amsterdam Museum toont vanaf 12 december tot en met 16 maart 2014 een aantal van haar mooiste ontwerpen uit de collectie van het museum, aangevuld met recent – en niet eerder getoond – werk in de tentoonstelling Fong Leng – Fashion & Art

Mode of kunst

In 1971 opende Fong-Leng Tsang (Rotterdam, 1937) haar eigen boetiek in de Amsterdamse PC Hooftstraat. Destijds waren daar nog nauwelijks modewinkels, maar Studio Fong Leng was al gauw een groot succes onder society Nederland en andere modeliefhebbers. Eén van hen was Mathilde Willink (1938-1977), echtgenote van schilder Carel Willink. In de creaties van Fong Leng was zij een opvallende verschijning in het Amsterdamse straatbeeld. Eén van deze creaties, een luipaardmantel uit 1973, behoort vandaag de dag tot de verzameling van het Amsterdam Museum en is een topstuk in de tentoonstelling.

Handwerktechnieken

Kenmerkend voor de ontwerpen van Fong Leng is de combinatie van verschillende materialen zoals leer en zijde. Daarnaast past ze handwerktechnieken toe als appliqueren en plisseren. Strikt genomen zijn haar creaties geen couture, want de kleren zijn niet op maat gemaakt. Unica zijn het wel, Fong Leng noemt het kunstwerken op zichzelf. Naast de uitgesproken creaties ontwerpt Fong Leng ook eenvoudigere kledingstukken, die minder arbeidsintensief zijn.

Detail jurk Fong Leng

Nieuw werk

Voor het eerst toont het Amsterdam Museum recent werk uit de prive-collectie van Fong Leng naast creaties uit eigen museumcollectie. Zo zijn bijvoorbeeld een wandkleed van drie bij drie meter te zien en twee leren bewerkte mantels. Tot op de dag van vandaag weet ze nieuwe generaties te inspireren met haar ontwerpen. Zie ook de speciale webpagina's van het Amsterdam Museum.

Voor meer informatie zie ook: Fong Leng op Wikipedia

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie