Een omgekeerde paraplu

 
Le
11 februari 2015
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Sommige objecten lijken wel niet op de foto te willen. Bijzonder lastig om te fotograferen was een grote paraplu. Tussen alle elegante parasols die we die dag op de foto zetten, leek deze grote paraplu een vreemde eend in de bijt. Een grote paraplu als deze werd ook wel besteedster genoemd.

Drie parasols, zijde, ivoor, metaal, hout, 1840-1870

Kwetsbaar

Wat het zo moeilijk maakt is dat de baleinen spaken voor een groot deel los zijn geraakt en door het dek van de paraplu steken. Het blauwe katoenen dek is verkleurd en kwetsbaar. Het is al een heel karwei om de paraplu een klein stukje te openen. Bij de verkeerde spanning zouden de spaken door het dek scheuren. De spaken blijven niet uit zichzelf uit staan en de paraplu klapt steeds weer dicht. Uiteindelijk vinden we een oplossing door de paraplu op zijn kop op de foto te zetten. De spaken leunen op de plek waar ze normaal vast zouden zitten.

Ondanks dat de paraplu nu omgekeerd op de foto staat zijn we toch erg blij dat we een beeld kunnen geven van deze bijzondere en vroege paraplu. Heel wat beter en duidelijker dan de foto die we hadden!

De oude zwart-wit foto van de paraplu

In dit artikel zijn termen gelinkt die voorkomen in het lexicon van mode ABC.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie