Een Hete KlimaatKalender, pikante outfits van tweedehands materiaal

 
Foto.
21 juli 2021
Afgestudeerd aan Academie Artemis, hogeschool voor styling

Zo heet mogelijk, net zo heet als de planeet. Dat is het motto achter de klimaatkalender van Extinction Rebellion.

Extinction Rebellion, XR, zoals de beweging ook wel genoemd wordt, is een jonge klimaatbeweging die ongeveer twee jaar geleden vanuit Engeland overwaaide. De groep is niet hiërarchisch, wel geweldloos en maakt vaak gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid zoals het blokkeren van kruispunten. De acties zijn vaak creatief.

Creatief, netzoals het idee voor de kalender. De klimaatproblemen zijn urgent, maar krijgen in de maatschappij nog niet de aandacht die nodig is. Dus besloten wij als ontwerpers van Extinction Rebellion: laten we eens wat erotiek in de strijd gooien.

Zo ontstond het idee voor een Hete KlimaatKalender.

Foto.

Autobanden, vodden en empowerment

De kalender moest natuurlijk zo duurzaam mogelijk gemaakt worden. Onze kalendercollectie is daarom gemaakt van tweedehands materiaal, zoals veiligheidshesjes, autobanden en vodden. De kalender telt dertien maanden, en de modellen zijn rebellen in sexy outfits. Elke maand heeft een klimaatthema, zoals post-apocalyps, recycling en 'fossiel is niet sexy'. De 13e maand is een bonusmaand. Bij de bewuste shoot kregen we problemen omdat de eigenaar van het terrein de foto's 'te sexy' vond en bij nader inzien geen toestemming gaf voor publicatie.

De foto’s zijn gemaakt door professionele fotografen met een edgy stijl. Onder andere Sander Dekker en Daantje Bons werkten kosteloos mee aan ons project. Ikzelf ben een van de modeontwerpers voor de kalender. We hebben gekozen voor zo divers mogelijke ‘modellen’ die te zien zijn in de pikante pakjes. Deze rebellen zijn, oud, jong, dragking, dragqueen, transgender, non binair en van diverse afkomst. Iedereen komt aan bod.

Foto.

Foto.

Geen kleerhangers

De modellen zijn daarbij meer dan leuke kleerhangers. Wij presenteren persoonlijkheden, die zich inzetten voor het klimaat. Daardoor laat de kalender meer zien dan leuke outfits en klimaatgerichte thema’s. De kalender gaat over empowerment. Als mens ontleen je je waarde niet aan labels of spullen. Het idee dat een mens veel luxe en spullen nodig heeft als statussymbool heeft het klimaat juist geschaad. Wij tonen krachtige mensen die van zichzelf al prachtig zijn zonder dat ze daar merklabels of spullen voor nodig hebben.

Foto.

Het maakproces van de post-apocalyptische outfits

Deze kalender hebben we echt samen gemaakt, net zoals de outfits. De outfits zijn meestal een samenwerking geweest tussen meerdere makers. Netzoals bij de outfits voor de post-apocalyptische shoot. Voor deze shoot stonden een dragking en dragqueen model. Ontwerpster Stefanie Wels bedacht samen met het model Shaun (dragqueen Fabric Thread) de basis voor de outfit. Shaun heeft zelf ook een goede kijk op kleding en samen kwamen ze tot een sexy ontwerp met drie kleuren kant en parelsnoeren. De outfit moest zowel sexy zijn, als de overbodigheid van luxe uitstralen in een post-apocalyptische setting.

Lingerie-ontwerpster Meghan Hutchens deed de uitvoering en perfectioneerde het ontwerp. Zij is professioneel lingerieontwerpster bij een groot bedrijf en helpt ons graag. Zij heeft het ontwerp van Stefanie tot leven gebracht. Meghan vond het creëren van een kledingstuk voor de apocalyptische shoot een fantastische opdracht omdat het qua ontwerp bijna onbeperkt was. Ze wilde door het hele kledingstuk het Extinction Rebellion “X”-symbool verwerken – op een abstracte manier... dus er zitten veel kruisende elementen en uitsnijdingen die het geheel ook nog eens een extra erotisch tintje geven.

Foto.

Foto.

Het ontwerp kwam tot stand door het te draperen op de mannequin, een techniek waar Meghan de voorkeur aan geeft omdat het bij elke stap en plaatsing meer tot leven komt. Ze ontwerpt meestal lingerie met computer aided design en krijgt niet vaak de kans om stoffen op deze manier echt te hanteren en te ervaren.

De outfit voor Eileen (dragqueen Mannish Pixel) werd ontworpen door mijzelf, Stephanie Willems en grafisch ontwerper Jamie Nee. Het ontwerp is geïnspireerd op de post-apocalyptische film Mad Max Beyond Thunderdome. Jamie ging aan de slag met de slijptol en maakte van autobanden een statement ‘schoudervulling’ en ‘tock’. Ik heb twee gerecyclede truien gecombineerd tot een sexy asymmetrische bodysuit. We wilden de nadruk leggen op de androgyne uitstraling van Mannish Pixel. Sexy en stoer is de outfit geworden.

Uiteindelijk zijn er door een goede samenwerking tussen een behoorlijk aantal mensen twee outfits ontstaan die elkaar goed complementeerden. We werken samen zonder ego. Er is niet één designer, we doen het samen. Iedereen werkt dan ook kosteloos mee aan deze kalender. Niemand krijgt betaald, we doen dit voor het klimaat, het is een idealistisch product.

Foto.

Foto.

Lancering

Op dit moment is de kalender voor driekwart klaar, in oktober 2021 zal hij af zijn. We hopen hem te lanceren op de Dutch Design week en de Kama Sutrabeurs. De kalender zal als ludieke actie naar een aantal ministers worden gestuurd.

Foto.

Foto.

Op je oma’s wc

De kalender is geïnspireerd op de klassieke sexy kalenders die je in auto garages nog wel eens tegen komt. In tegenstelling tot die kalenders, is onze kalender wel zeer geschikt om cadeau te geven. Er komt geen expliciet bloot in voor, het zijn sexy rebellen in sexy outfits. Hij kan dus bijvoorbeeld makkelijk op de wc van je oma hangen.

Wil jij zelf onze kalender kopen? Dat kan! De kalender is te bestellen via onze social media. De opbrengst gaat naar Extinction Rebellion en zal gebruikt worden om in de toekomst nog meer klimaatacties te organiseren.

De ontwikkelingen van de kalender zijn te volgen via Instagram en Facebook.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie