Een feestelijke baljapon

 
Japon, 1868
25 juli 2014
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

Deze schitterende japon uit circa 1868 is nog niet zo lang in de collectie. De japon is enige tijd geleden gekocht op een veilig in Parijs en van Franse herkomst. Door de vorige eigenaar, een verzamelaar, is een combinatie gemaakt van een witzijden avondjapon met deze garnering van prachtige machinale Chantilly-kant in zwart. Beide uit dezelfde tijd, en hier samengevoegd tot een fraai geheel.

Baljaponnen

Baljaponnen werden er veel gedragen in die tijd, maar er bleven er niet zo heel veel bewaard. Vandaar dat deze japon een aanwinst voor de collectie vormt. De japon bestaat uit een losse rok en een los lijfje. Het lijfje is gedecolleteerd, zoals dat hoorde bij feestelijke gelegenheden ’s avonds. Sommige japonnen werden besteld met twee verschillende lijfjes: een hoog gesloten en een gedecolleteerd, zodat je daarmee kon variëren al naar de gelegenheid.

Maker onbekend...

We weten niet door wie deze japon is ontworpen. Juist in de jaren 1850-1860 kwam het fenomeen ‘couturier’ op in Parijs. Charles Frederick Worth, een Engelsman, groeide in Parijs uit tot dé couturier bij wie de beau monde japonnen liet maken. Kleding voor overdag en ’s avonds, maar ook zeer kostbare verkleedjaponnen voor de vele gekostumeerde partijen die er waren. Ook keizerin Eugénie van Frankrijk werd klant bij Worth. Zij ging bij voorkeur in het wit gekleed naar de vele bals die zij gaf in Parijs. Haar feeërieke witte japonnen droeg zij vaak maar een enkele keer, waarna zij ze aan haar hofdames gaf, die ze – volgens overlevering - soms aan rijke Amerikaanse dames doorverkochten. Waar zouden dié japonnen zijn gebleven?

Vanaf 11 oktober 2014 was deze baljapon voor het eerst in het Gemeentemuseum te zien in de tentoonstelling Romantische Mode (11 oktober 2014 t/m 22 maart 2015).

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie