Een (19de-eeuws) korset inrijgen

 
20 december 2016
conservator mode en kostuum Amsterdam Museum

Een korset inrijgen: lange tijd was dit voor veel vrouwen een van de gewoonste zaken van de wereld. De geveterde achterkant is een van de kenmerkende aspecten van een korset en lijkt misschien een vanzelfsprekend gebruik. Toch is het niet zomaar een kwestie van de veter door alle gaatjes rijgen.

Replica binnenstebuiten

Tijdens het Lustrumsymposium van de Nederlandse Kostuumvereniging werd de replica-crinolinejapon van het Amsterdam Museum getoond. In het kader van het thema van het symposium, ‘Binnenstebuiten’, is Eva Geene als levend model stap voor stap aangekleed in de replica. De replica is gebaseerd op een japon uit circa 1855, en bestaat uit 10 onderdelen, van onderbroek tot ondermouwen.

Het origineel : Crinoline japon, ca. 1855, collectie Amsterdam Museum.
Het origineel : Crinoline japon, ca. 1855, collectie Amsterdam Museum.


Correct korset

Tijdens het aankleden bleek echter al snel dat het bijpassende replicakorset verkeerd was ingeregen. Kostuumexpert Jacoba de Jonge schoot gelukkig te hulp. Geïnspireerd op de films van modeconservator Timothy Long van het Museum of London, en in samenwerking met ondermode expert Dirk-Jan List en Judith van Amelsvoort, presenteren we hier de juiste manier.
 


 

Aantrekken van de replica van crinolinejapon, gemaakt door Denise van der Vegt in 2005.
Aantrekken van de replica van crinolinejapon, gemaakt door Denise van der Vegt in 2005.

Tip

Benieuwd naar de filmpjes van Timothy Long? Bekijk hier zijn veelgevolgde Twitteraccount.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie