Echte Rotterdammers: wat maken we nou?

 
18 oktober 2014
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

Met Echte Rotterdammers – Wie denken we wel dat we zijn? (12 oktober 2013 - 19 maart 2014) bracht Museum Rotterdam de herkomst van typisch Rotterdamse eigenschappen aan het licht. In het vervolg Wat maken we nou? (2014 - 2015) gaan museum en publiek vanaf oktober 2014 op zoek naar wat die hardwerkende, rauwe, moderne Rotterdammers allemaal maken en hoe dit de stad vormt.

In Las Palmas, de voormalige werkplaats van de Holland-Amerika Lijn, zien en ervaren bezoekers wat ooit in Rotterdam werd gemaakt, wat Rotterdammers nu maken en wat de toekomst Rotterdams maakt. Natuurlijk kan jong en oud echt Rotterdams zijn handjes laten wapperen in deze maak-expo.

Terugkeer van het ambacht

Het klassieke ambacht vult al tijden meer planken in de collectie van het museum dan schappen in winkels. Maar de laatste jaren is iets veranderd; ambachtelijk maken is weer springlevend in de werkstad. Komt het door de economische crisis, nieuwe Rotterdammers bij wie het ambacht nooit is weggeweest of is het een reactie op anonieme massaproductie?

Hart en ziel

Museum Rotterdam heeft in de stad vaklui gezocht die met hart en ziel hun product maken, van begin tot eind. Deze Rotterdamse makers, van bakkers tot boekbinders en van metaalbewerkers tot kleermakers laten hun vaardigheid en passie zien in de tentoonstelling. Historische personages, werktuigen en eindproducten brengen overeenkomsten en verschillen met de huidige trends aan het licht.

Hands on

In de tentoonstelling volgen werkprocessen uit het verleden, heden en toekomst elkaar op. Bezoekers kunnen zelf aan de slag langs werktafels met thema's als voedsel, textiel, hout & metaal en assemblage & onderhoud. Aan de werktafels komen bezoekers er achter hoe bevredigend, uitdagend en leuk zelf maken is.

Reis door de tijd

Al bezig maakt de bezoeker als het ware een reis door de tijd. De werktafels leiden naar het midden van de tentoonstelling waar een radicaal toekomstscenario wordt geschetst: een stad waar iedereen zelf producten kan printen zonder dat daar mensenhanden aan te pas komen. Het roept na de ervaring van het maken grote vragen op.

3D-revolutie

Is de huidige terugkeer van het ambacht een teken van een nieuwe verschuiving in de maakindustrie? In de toekomst kan de 3D-printrevolutie de stad grondig veranderen als winkels, logistieke processen en zelfs de Rotterdamse haven een groot deel van hun bestaansrecht verliezen. Een bedreiging voor de stad of juist een uitdaging?

Museum Rotterdam in Las Palmas, Wilhelminapier, Rotterdam

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie