Details en patronen uit de 17de eeuw

 
10 november 2017
Voormalig conservator kostuum Rijksmuseum

De zeventiende eeuw is waarschijnlijk niet het meest voor de hand liggende onderwerp voor de bezoekers van Modemuze, maar het nieuwste boek van Susan North en Jenny Tiramani met haar team ligt al weer in de boekwinkel.

North is sinds 1995 conservator ‘Mode 1550-1800’ in het Victoria & Albert Museum in Londen, terwijl Tiramani na een carrière als kostuumontwerpster bij Shakespeare’s Globe in Londen, in 2009 The School of Historical Dress in Londen oprichtte (theschoolofhistoricaldress.org.uk).

Seventeenth-century Women’s Dress Patterns (1)
Seventeenth-century Women’s Dress Patterns (1)

Seventeenth-century Women’s Dress Patterns (2011-2012)

Hun eerste samenwerking dateert uit 2011 toen Seventeenth-Century Women’s Dress Patterns, Book 1 met acht kostuums en zeven accessoires uit het V&A werd uitgegeven (ISBN 978-1-85177-631-3, £35 of €36,99). Hierin is meteen de invloed van de bekende Engelse theaterontwerpster en kostuumhistoricus Janet Arnold (1932-1998) te merken, wier erfenis door Jenny Tiramani wordt beheert en in wier voetsporen zij verdergaat.

De opbouw van het boek volgt die van Arnold’s gelauwerde serie Patterns of Fashion, die vanaf 1985 verscheen. Eerst een inleidende beschrijving van het object met historische context, daarna detailfoto’s en patroontekeningen. Maar, North en Tiramani gaan een stap verder met de introductie van een nieuwe techniek: röntgenfoto’s van kostuums en accessoires, waardoor de verborgen tussenlagen, beleg, baleinen en constructiemethodes voor het eerst aan het licht komen. Tot slot een stapsgewijs getekende volgorde van de constructie. Zelden is een gedetailleerdere studie van de kostuums uit deze periode tot stand gekomen! In 2012 verscheen Seventeenth-century Women’s Dress Patterns, Book 2  (ISBN 978-1-85177-685-6, £35 of €36,99) met vijf kostuums en 12 accessoires, waarin dezelfde werkwijze werd gehandhaafd.

17th-Century Men’s Dress Patterns, 1600-1630 (2016)

Hun nieuwste boek verscheen net nog in 2016, behandeld vijf kostuums en zeven accessoires, is 176 pagina’s dik, heeft zo’n 1.300 illustraties en is weer voorzien van allerlei nieuwigheden op het gebied van kostuum-historisch onderzoek. Met iedere publicatie wordt op alle fronten de lat weer net even iets hoger gelegd! Na de compacte historische inleiding volgt een buitengewoon geslaagde bladzijde met de termen, waarbij een rood wambuis en dito broek open zijn neergelegd en straalsgewijs er omheen alle onderdelen worden benoemd aan de hand van eigentijdse citaten.

Fascinerend is ook de pagina waarop de vier verschillende manieren te zien zijn, waarop de broek aan het wambuis werd bevestigd. Daarna wordt uitgebreid ingegaan op de werkwijze van de kleermaker – medeauteur Melanie Braun (Nationale Reisopera, Enschede) is niet voor niets meesterkleermaker en kan het e.e.a. heel helder uitleggen. Bovendien zijn een aantal van de patronen in het verleden gebruikt voor theaterproducties en kunnen de auteurs dus uit ervaring spreken. Het boek wordt niet voor niets ook opgedragen aan de Engelse Shakespeare acteur Mark Rylance, bij ons vooral bekend als Thomas Cromwell in de BBC-serie ‘Wolf Hall’ (2015). Zoals ook bij de eerdere delen worden de talloze naai- (14) en borduursteken (23) uit de periode uitgelegd aan de hand van reconstructies met donker garen op een wit stramien. (ISBN 978-0-500-51905-9, £35 of €52,99)

17th-Century Men’s Dress Patterns, 1600-1630
17th-Century Men’s Dress Patterns, 1600-1630

Het bekijken waard

De zorgvuldigheid waarmee gewerkt wordt, is ook deze keer weer onvolprezen en kan eigenlijk door niemand anders worden geëvenaard. Hoewel deze periode niet bepaald ieders interesse of voorkeur heeft, zou ik u toch willen aanraden om zeker een van deze boeken in de boekwinkel of bibliotheek te bekijken – al was het maar ter inspiratie voor uw eigen onderzoek! Zelfs kleren uit een ver verleden, die we nu vaak als vreemd en onbekend wegzetten, kunnen – wanneer het op de juiste manier gebeurt – zó veel geheimen over de dragers en de betrokken ambachten en hun werkwijzen prijsgeven. Ik kijk al weer vol verwachting uit naar het volgende boek!  

Lees meer boekbesprekingen van Bianca du Mortier:

Twee nieuwe collectieboeken uit Parijs

Groen en gevaarlijk: boeken over de geschiedenis van kleur

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie