De wandelstok: Modemuze X Volkskrant in het depot

2
22 juli 2017
Kunsthistorica en columnist bij de Volkskrant

Elk modeverschijnsel heeft zijn archetypische voorlopers. In de serie Voorlopers in de Volkskrant bespreekt journalist Wieteke van Zeil een bijzonder modedetail van een outfit gedragen door een (wereldwijd) bekend persoon. In samenwerking met Modemuze duikt zij voor de zomerserie 2017 het depot in samen met conservator Annemarie den Dekker. Daar bespreken zij de geschiedenis en betekenis van significante kostuumdetails.

Bekijk de video

Verder lezen

Op de themapagina Modemuze X Volkskrant: de Wandelstok kan je je verder verdiepen in de geschiedenis van de wandelstok.

Wil je het artikel in de serie Voorlopers in de Volkskrant teruglezen? Dan kan via https://www.volkskrant.nl/4507560

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

24 jul 2017

Toch zijn het wel twee verschillende dingen, de stevige wandelstok en het speelstokje (dat soms bijna meer een rijzweepje leek). Dit heette (19de, begin 20ste eeuw) een 'badientje'. Ik vond een beschrijving uit 1907 door een zekere G.F. Haspels: "... terwijl in z'n eene hand de Panama stroohoed, en in de andere 't badientje en de grijze handschoenen hingen, kortom, van zijn volgens de mode de Paris 1867 onberispelijke verschijning..."

25 jul 2017

Het woord 'badientje' is afkomstig van Frans 'badine', grapje: 'badiner' is schertsen. Of zo'n stokje in het Frans ook een 'badine' heet weet ik niet.

Reactie