De truien van Loes

 
15 februari 2013
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

Loes Veenstra heeft heel lang in de Rotterdamse wijk Carnisse gewoond. Rond 1955 begon Loes truien te breien. Ze breide bijna meditatief. Als de trui af was vouwde ze hem op, deed hem in een zak of een doos en begon aan de volgende. De één na de ander. Met de truien bouwde Loes een muur om zich heen, voor haar een manier om te overleven. Haar huis raakte vol.

In de zomer van 2012 ontdekte Museum Rotterdam deze schat en zorgde ervoor dat de truien een plek kregen in het verhaal van Carnisse. Loes deed afstand van 550 nooit gedragen truien en Museum Rotterdam zorgde voor een vervolg. Onder andere met een flashmob waarin buurtbewoners haar truien voor het eerst dragen in een verrassende setting. De film van de flashmob is te zien op YouTube. Dit is één van de manieren waarop Museum Rotterdam hedendaags erfgoed van de stad zichtbaar wil maken en bewaren.

Loes Veenstra is in 2016 komen te overlijden. Ter nagedachtenis organiseerde Museum Rotterdam de tentoonstelling Loes van 8 oktober 2016 - 26 februari 2017.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie