De modeshows van Cargelli

2
Cargelli, mini-jurk, 1972, Museum Rotterdam.
12 januari 2015
Persvoorlichter Van Gogh Museum

Het begint bijna: de slinger aan fashionweeks die het nieuwe jaar inluiden. In de aanloop naar de shows van Fashion Week Nederland plaatsen we een serie blogs over de catwalkgeschiedenis. In deze editie: Cargelli en zijn manier van presenteren.

Modeshows in de huiskamer

In de blog Catwalk toen en nu van Ninke Bloemberg is te lezen dat na de Tweede Wereldoorlog de frequentie van modeshows toenam en dat naast het tonen van de beweging van de stoffen van de nieuwe collectie belangrijk was, het nog belangrijker was om jezelf als ontwerper in de media kenbaar te maken. De Rotterdamse Cargelli deed dit op een heel eigenzinnige wijze: hij hield zijn shows namelijk gewoon in zijn eigen huiskamer.

Cargelli, het pseudoniem van Carl Gellings, was vooral actief en bekend in Rotterdam, ondanks dat enige televisie-sterren ook zijn creaties droegen. Dit waren de eerste tv beroemdheden: Cargelli begon namelijk in de jaren ’50 met ontwerpen en werkte door tot halverwege de jaren ’70. Eerst op een zolderkamer, maar al snel opende hij een boetiek genaamd Casa di Mode.

Tuniekpak met short, collectie: ´La Donna à la mode Près du Corps Allungata´, zomer 1968, Museum Rotterdam.
Tuniekpak met short, collectie: ´La Donna à la mode Près du Corps Allungata´, zomer 1968, Museum Rotterdam.

Cargelli was erg productief, hij hield zo’n vier modeshows per jaar, met wel 100 modellen. Dit gebeurde in zijn boetiek maar nog meer bij hem thuis, gewoon in de huiskamer. Het publiek bestond dan voornamelijk uit vaste klanten. Ook waren de mannequins meestal dezelfde: zijn vrouw Catharina was zijn muze, hij ontwierp speciale looks voor haar die zij dan ook zelf showde op de catwalk in de huiskamer.

Plakboeken van Carl en Catharina Gellings

Een groot deel van Cargelli’s creaties en ontwerpen zijn toch, ondanks nauwelijks landelijke bekendheid, terecht gekomen in musea. Museum Rotterdam herbergt ook nog een hoop documentatiemateriaal van en over hem in het depot, waaronder zijn schets- en plakboeken, ongeveer één per jaar. Hierin hebben Cargelli en zijn vrouw zorgvuldig van alles verzameld, een boel ontwerpschetsen en hier en daar een stofstaal. En het leukste: uitnodigingen voor en foto’s van de shows, die het beeld van de evenementen, zoals ze destijds plaatsvonden, completeren. Dat er zoveel materiaal rondom één ontwerper bewaard is gebleven is wel bijzonder en geeft de stukken in bezit van Museum Rotterdam een compleet verhaal.

Hieronder enkele voorbeelden van uitnodigingen en beelden van shows:

Uitnodiging voor een show van Cargelli in 1968, Museum Rotterdam.
Uitnodiging voor een show in 1968, Museum Rotterdam.

Scan uit plakboek, ontwerptekening van Cargelli, Museum Rotterdam.
Scan uit plakboek, ontwerptekening van Cargelli, Museum Rotterdam.

Cargelli, mini-jurk, 1972, Museum Rotterdam.
Cargelli, mini-jurk, 1972, Museum Rotterdam.

De volgende foto’s geven een impressie van de plakboeken; foto’s naast de ontwerptekening, recensie uit de krant naast het ontwerp, etc.:

Scan uit plakboek van Cargelli, Museum Rotterdam.
Scan uit plakboek van Cargelli, Museum Rotterdam.

Scan uit plakboek van Cargelli, Museum Rotterdam.
Scan uit plakboek van Cargelli, Museum Rotterdam.

Scan uit plakboek van Cargelli, Museum Rotterdam.
Scan uit plakboek van Cargelli, Museum Rotterdam.

Overzichtstentoonstelling

In de 22 jaar dat Casa di Mode bestond werden er zo’n 88 shows gehouden. Cargelli woont nu in Frankrijk en is na de jaren ’70 nog wel doorgegaan met ontwerpen, voornamelijk voor zijn vrouw en vooral een hele hoop op papier.

In 2010 hield Museum Rotterdam een overzichtstentoonstelling met 50 van zijn creaties, voornamelijk afkomstig uit Museum Rotterdam en het Centraal Museum. Hierin werd hij ook afgezet tegen zijn tijdgenoten en in latere generaties ontwerpers als Fong Leng en Bas Kosters zien we invloeden van Cargelli terug. De tentoonstelling is lang te zien geweest op de website van Museum Rotterdam, inclusief de interviews met Cargelli waarin hij ook rept over hoe en waarom hij zijn stukken presenteerde.

De website van Museum Rotterdam wordt momenteel geüpdate, waardoor de online tentoonstelling tijdelijk buiten werking is. De tentoonstelling, ontwerpen en het verhaal van Cargelli wilden we jullie echter niet onthouden. Vandaar hieronder een aantal filmpjes die een impressie geven van de tentoonstelling. Zodra de webversie weer toegankelijk is laten we dat direct weten!

 

Bronnen

Els de Baan, Cargelli, in: Mode in Nederland, 2006.

Georgette Koning, Mini Midi & Maxi, 2010. http://www.independentfashiondaily.com/207/mini-midi-maxi/

Catherine Wolfs is afgestudeerd aan de VU, Master Design Cultures, en is beeldredacteur bij de Nederlandse Kostuumvereniging.

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

9 okt 2015

Beste,

Cargelli, mijn vader, gaf inderdaad veel modeshows. Hij deed dat misschien in het hele vroege begin vanuit zijn atelier, waar hij ook woonde, maar verder NOOIT vanuit de huiskamer, altijd vanuit zijn boetiek!

Vriendelijke groet,

Marie Claire Gellings

11 okt 2015

Dank voor deze waardevolle aanvulling!

Reactie