De klassieke witte blouse

 
Le
4 februari 2015
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Een terugkerende klassieker blijft de witte blouse voor vrouwen, oversized of getailleerd, van katoen of satijn. Al een tijdje te zien op de catwalk en in het straatbeeld. Het straalt iets zakelijks uit, klaar om te gaan werken. Hoe is deze associatie ontstaan en sinds wanneer is witte blouse een item?

Blouse van batist, 1860-1870

Witte blouses voor buiten

Vanaf het midden van de 19de eeuw duiken er witte blouses op die naar buiten worden gedragen. Wit is een veel gebruikte kleur voor huiskleding in de 19de eeuw, voor bijvoorbeeld jakjes die in de ochtend worden gedragen. Bij een crinolinerok, de hoepelrok die rond de jaren 1860 in de mode is, wordt vaak een losse blouse met daarover een bolero gedragen. De bolero is meestal van dezelfde stof als de rok. Een voorbeeld van zo’n blouse is deze eenvoudige batisten blouse met wijde lange mouwen. De mouwen kwamen onder de bolero uit. 

Een witte blouse werd gezien als sportieve en informele kleding. Aan het einde van de 19de eeuw was een witte blouse met een rok een hele gebruikelijke combinatie. Deze modieuze blouse van bandkant (geweven band) kon op elke rok gedragen kon worden, met eronder een witte blouse in hetzelfde model. 

Blouse van katoenen bandkant, 1900-1910

Inspiratie voor werkkleding

Werkende en actieve vrouwen droegen een blouse en een rok, of een mantelpak. Deze associatie is blijvend voor de witte blouse gebleken, of het nou rond 1900 is, of de jaren 1920 of nu, een witte blouse blijft een zakelijke en actieve, maar smetteloze uitstraling houden. De inspiratie voor deze werkkleding werd rechtstreeks afgekeken vanuit de mannenkleding. Zo’n witte blouse als deze zou niet misstaan onder het mannenpak dat Marlene Dietrich droeg begin jaren 1930.  

Blouse van neteldoek, 1930-1940
Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie