Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Categorie

Categorie

 • Blog
   
  25 sep 2020

  Een kledinglijn speciaal ontworpen voor de activist: duurzaam, gratis en ‘egovrij’. Dat is de...

 • Blog
   
  9 sep 2020

  In de expo the new normal staat onder andere het werk en de visie van Maison the Faux centraal. In de expo zijn twee stukken uit de collectie Maison pour Maison opgenomen, die reflecteren op thuis zijn en zelfexpressie. Hoe dagen deze werken ons uit om na te denken over 'het nieuwe normaal'.

 • Blog
   
  9 sep 2020

  De woorden bescherming, bedekken en verbergen krijgen door Covid-19 een nieuwe lading. Jezelf beschermen door jezelf af te schermen is wat we horen bij ‘social distancing’. In dit blog zoom ik in op de werken van Karim en de thematiek van de expo én zoek ik parallellen in de modegeschiedenis: hoe dagen deze werken ons uit om na te denken over 'het nieuwe normaal’?

 • Blog
   
  9 sep 2020

  In de expo ‘the new normal’ staat onder andere het werk en de visie van The Fabricant centraal. In dit blog reflecteert Nina Lanke op de verhouding tussen materiële en immateriële mode. Met verrassende vergelijkingen tussen Amber Jae Slooten's DEEP (2018) en de Zār-amulet uit de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen, bevraagt Nina: hoe dagen deze werken ons uit om na te denken over 'het nieuwe normaal'?

 • Blog
   
  9 sep 2020

  In de tentoonstelling the new normal staan de reacties van vijf designers op het (post-)corona-tijdperk centraal. Daaronder zijn ook twee nieuwe ontwerpen van Duran Lantink, die reflecteren op thema’s als duurzaamheid en ethische productie. Deze thema's zijn gedurende de pandemie opnieuw aan het licht gebracht en dagen ons uit om vooruit te blikken: hoe kan het nieuwe normaal er in de mode uitzien?

 • Blog
  Foto
   

  Sportswear, active wear, athleisure, streetwear: er zijn heel veel verschillende termen voor misschien wel de grootste kledingtrend van (het eind van) de 20e en 21e eeuw. Naar aanleiding van een sweatsuit van het Amsterdamse label L'Origin3, die tentoongesteld wordt in de expo the new normal, wordt in dit blog-essay ingezoomd op de verschillende betekenissen en connotaties van de sweatsuit.

 • Blog
  Afb. 5 – Bijschrift: Eigen creatie van een hoed, circa 1850-1865. Fotografie Le P’tit Photographe / Fabrice Dumont. | Beleef het Verleden. Verborgen dracht in de schijnwerpers, archeologie, archeologische textiel, 19e eeuw, hoeden, hoofddoek, hoofddeksel
   
  20 sep 2020

  Voor het project ‘Verborgen dracht in de schijnwerpers’, belicht Martine Teunissen (Beleef het verleden) replica’s gemaakt naar aanleiding van archeologische textielvondsten. In deze blog post deelt Martine over verschillende 19de eeuwse hoeden.

 • Blog
   
  Le
  16 sep 2020

  Leonie Maerevoet, assistent-curator bij het Antwerpse museum voor diamant, juwelen en zilver, DIVA, vertelt je in deze blog over art-decojuwelen uit België. In verschillende standaardwerken komen de Belgische sieraden namelijk amper aan bod, en dat is volledig onterecht. In deze blog vertelt Leonie over de sieraden en waarom we ze wel zouden moeten kennen. 

 • Blog
  Afb. 1: Koningin Juliana leest de troonrede voor, Prinsjesdag 1968. Foto: Ron Kroon, Nationaal Archief. | Paleis Het Loo, Prinsjesdag, Hoedendag, Ascot, 1968, Koningin Juliana, troonrede, Beatrix, japon
   

  Het is Prinsjesdag. Welke boodschap er in de Troonrede ook wordt uitgesproken, de meeste belangstelling gaat de laatste decennia vooral uit naar de hoeden. Vandaag de dag is Prinsjesdag namelijk bovenal een hoedenparade; een Nederlandse variant van het Engelse Ascot. Maar dat is niet altijd zo geweest...

 • Blog
   
  13 sep 2020

  Eind september opent in het Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling Mode in kleur, voor nu alvast een kijkje achter de schermen.

 • Blog
   

  In het midden van de negentiende eeuw, aan het begin van de vrouwenbeweging, trokken feministen, burgerrechtenactivisten en vrouwelijke politici letterlijk de broek aan in hun strijd voor meer vrouwenrechten, meer publieke gelijkheid en meer gelijkwaardigheid van vrouwen. Wijde pofbroeken of ‘de bloomer’ (in het Engels ‘bloomers’) werden hét symbool van de vrouwenemancipatie in de ijzeren eeuw. De bloomers zorgden destijds voor heel wat ophef, maar het dragen van sommige broeken gaat ook vandaag de dag nog gepaard met veel commotie. 

 • Blog
   

  In deze nieuwe blog belicht conservator Vanessa de Gruijter een bijzonder stuk uit de collectie van CODA Apeldoorn. Zo vertelt Vanessa deze keer over de Golden Cages van sieradenmaker Nelly van Oost. 

Pagina's