Blog

 • Toefmuts voor de rouw, collectie Jacco Hooikammer.
  favoriet  0
   

  Ook in de dracht wil je er niet net zo bij lopen als je moeder of oma. De vorm van de toefmuts is door de jaren heen zo veranderd dat de punt op het voorhoofd rust. Om intensief en kostbaar schoonmaakwerk te voorkomen, hebben de streekdrachtdraagsters iets bedacht...

 • Miss Milli B., modeblogger Johannesburg. Foto: Victor Dlamini.
  favoriet  4
   

  Afrikaanse mode bestaat niet. Net zo min als Europese mode. Wat wel bestaat zijn de vele verschillende innovatieve en vooral enthousiaste ontwerpers die hun eigen hedendaagse blik werpen op kleding en heritage. In de tentoonstelling Fashion Cites Africa worden vier Afrikaanse steden onder de loep genomen met oog op het gevarieerde modebeeld dat zij produceren.

 • Damasten tafellaken met druivenpatroon van Baekers & Raijmakers, Textielfabrieken (Eindhoven), 1910, met klassiek glaswerk van Glasfabriek Leerdam, ca 1900.
  favoriet  1
   

  Glanzend linnen met flonkerende glazen erop, de gedekte tafel aan het begin van de 20e eeuw was een waar paradijs. Met behulp van kunstenaars en architecten werd dineren verheven tot een spektakel. In de tentoonstelling Schitterend | Damast en Glas, van Klassiek naar Art Deco (tot en met 29 oktober 2017) wordt er ingegaan op dit samenspel tussen glaskunst en textielvorming.

 • Voorpagina collectieboekje 'Ondersteboven. Historische onderkleding' van het Amsterdam Museum.
  favoriet  4
   

  Crinolines, korsetten, grote lange onderbroeken: historische onderkleding blijft boeien. Hoewel bekendheden zich nu dikwijls in hun ondergoed op het podium wagen, werd onderkleding vroeger nooit zo in het openbaar gedragen. Hoe kom je er nou achter welke kleding er bij de historische ondermode hoorde?

 • favoriet  4
  2

  Ieder kledingstuk heeft zijn eigen verhaal. Het is een bron van informatie over schoonheidsidealen, mode, materialen, technieken, makers en dragers. Conservator Bianca M. du Mortier geeft tips voor het doen van eigen ‘kostuumhistorisch onderzoek’.

 • favoriet  5
  2

  Hoewel niet iedereen de mode op de voet volgt - daarvoor heb je immers trend forecasters - we worden allemaal beïnvloed door het wel en wee van de mode in onze kledingkast. In de tweede Uit de Mode-Meet Up werd er daarom ingezoomd op de drager. Want ook al heb je niks met mode, alle wegen leiden ernaar toe…

 • Ontwerpen voor Trend Union door RAVAGE
  favoriet  0
  1

  Lidewij Edelkoort is trendforcaster en heeft, onder andere, het forecastingbureau Trend Union samen met de mannen van RAVAGE in Parijs opgericht. In dit Engelstalige artikel vertelt Lidewij over hoe ze Arnold en Clemens heeft leren kennen, hun band samen en wat hen zo speciaal maakt.

 • Afb. 1: Zaaloverzicht Uit de Mode, copyright Centraal Museum. Foto: Ernst Moritz.
  favoriet  6
   

  Mode staat bekend om zijn blik op de toekomst, maar de inspiratie voor deze toekomst komt meestal uit het verleden. In de tentoonstelling Uit de Mode wordt daarom gereflecteerd op iconische ontwerpen uit de collectie van het Centraal Museum. Één ding wordt hierin duidelijk gemaakt: waar zou de mode zijn zonder de enthousiaste modeconservator?

 • Blog Modemuze Sabine Bolk. Das Leben am Haverkamp Foto's Team Peter Stichter 2017
  favoriet  7
   

  Op 13 juli vond de openingsavond plaats van de alweer 27ste editie van de Amsterdam Fashion Week. Namens Modemuze was ik aanwezig bij de shows van Das Leben am Haverkamp, HACKED en Bas Kosters op klompen uit Eenrum, maar daarover later meer.

 • Inhuldiging Koningin Beatrix, 30 april 1980, fotocollectie RVD/Koninklijk huis. Foto: Max Koot.
  favoriet  12
   

  Een bijzondere aanwinst voor Paleis Het Loo! De toile of proefjurk van prinses Juliana voor de 1980 inhuldiging van koningin Beatrix. Met deze jurk wordt het grotere publiek geïntroduceerd aan een nieuwe naam in het register van koninklijke couturiers.

Pagina's