• favoriet  1

Kleurrijk, uitbundig en exotisch: drie kenmerken waarmee de kostuums van het legendarische balletgezelschap Ballets Russes de geschiedenisboeken ingingen. Impresario Sergei Diaghilev (1872-1929) bracht zijn dans troupe in 1909 naar Parijs.

• favoriet  1

Van 23 mei t/m 2 juni hostte ik, samen met Romée Mulder & Myrthe Groot van het merk Guave, de eerste ‘Batik Stand’ tijdens de Tong Tong Fair (TTF), de grote Pasar Malam in Den Haag.

• De schouderbanden worden ‘op het lijf’ aan het achterpand gespeld om te zorgen dat het goed past.

Liefhebbers van Outlander en Braveheart weten het: Schotland is wild en romantisch. Er is dan weinig dat de fantasie meer prikkelt dan een 18de-eeuwse trouwjurk, volledig uitgevoerd in de typische Schotse ruit. Acht ervaren dressmakers werkten twee dagen lang (gekleed in 18de-eeuwse stijl!) om het kledingstuk na te maken, met bijzondere ontdekkingen van dien.

•  Modemuze – Centraal Museum – Ninke Bloemberg – Duurzaamheid – Upcyclen – Duran Lantink

Sale, korting, twee voor de prijs van één: als consument zijn we dol op een goede aanbieding, maar wat voor gevolgen heeft dit koopjesjagen? En, wat gebeurt er eigenlijk met de ongekochte ontwerpen? In de nieuwe tentoonstelling ‘Duran Lantink: Old Stock’ in het Centraal Museum worden deze vraagstukken aan de kaak gesteld door ontwerper en stylist Duran Lantink.

• Céline Dion in Schiaparelli, Paris Fashion Week, 2019, foto: © footwearnews

Van Fashion Victim naar Fashion Favourite; tijdens de laatste Paris Fashion Week ging het gesprek vaker over de zangeres Céline Dion dan over de shows. Sommigen spreken zelfs van een Céline Dionaissance. Hoe kwam deze wedergeboorte tot stand en waarom is hij belangrijk?

• Modemuze – Trudie Rosa de Carvalho – Paleis Het Loo – Hoflivrei – 18e eeuw – Moren – Stadhouderlijk Hof – Kostuumatelier Nationaal Toneel

Wie na binnenkomst in het Haags Historisch Museum doorloopt en dan in de achterzaal links komt, ziet rechts een popje staan, gekleed in een 18e-eeuws hoflivrei. Het gaat hier om een reconstructie van de hand van Meester Kleermaker bij het Nationale Theater, Daan Wieman.

• favoriet  2

Sieradenmaker Lisa Walker (1967, Nieuw Zeeland) is gefascineerd door alledaagse gebruiksvoorwerpen en hun vele betekenissen en ziet deze als middel om zowel de hedendaagse sieradenwereld als de consumptiemaatschappij  te bevragen. Dit doet zij door bestaande massa-geproduceerde voorwerpen te verheffen tot sieraad.

• favoriet  7

Motten in mijn trui, zaden aan mijn broek. Kleding bestaat niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren en planten. Door op een radicaal andere manier naar mode te kijken kan je bestaande ideeën en vooroordelen kritisch bevragen.

• Frida Kahlo, Self-Portrait with Cropped Hair, 1940, collectie MoMA, New York

In het zelfportret 'Self-Portrait with Cropped Hair' uit 1940 speelt Frida Kahlo met de stereotype beeld van een vrouw door zichzelf met afgeknipt haar en in (mannelijk) pak af te beelden. Wat zegt dit zelfportret allemaal?

• Alessandro Michele voor Gucci, Cruise collection 2020 – Instagram Gucci

Het kan jullie niet ontgaan zijn: de Cruise 2020 collectie van Alessandro Michele voor Gucci.[1] Met ontwerpen voorzien van indrukwekkende borduursels en fascinerende sieraden ademde de show Gucci.