Couturage: einde van een tijdperk

 
29 mei 2020
Conservator in opleiding Mode- en Kostuumafdeling Kunstmuseum

Na maar liefst 21 jaar van verzamelen, modeshows en lezingen geven is Joke van Dijk op zoek naar een opvolger. Haar collectie bestaat uit maar liefst 1000 kostuums met toebehoren, die samen een compleet beeld vormen van mode uit de vroeg 20ste eeuw, tot vandaag de dag.

Afb. 1: Joke van Dijk met accessoires uit haar collectie

Couturage

Joke begon zelf eind jaren negentig met het geven van lezingen over mode, onder de naam Couturage. In deze lezingen ging ze vaak in op het verband tussen mode en kunst, iets wat haar zeer interesseert. Toen zij in 1999 de verzameling van Marion Conrads overnam, begon ze met het geven van lezingen en shows aan de hand van deze collectie, die ze zelf nog flink heeft uitgebreid.

De kleding uit Joke’s collectie is zeker niet alleen mooi om naar te kijken; de meeste stukken zijn ook nog goed draagbaar. Zo ontving Couturage vaak groepen dames die zich een middagje kwamen ‘verkleden’. In het begin trok Couturage voornamelijk vrijgezellenparty’s, verjaardagspartijtjes en vriendinnengroepen aan, maar op den duur begonnen er ook steeds meer scholen interesse te tonen; Joke weet met haar collectie modegeschiedenis namelijk op een zeer enthousiaste manier over te brengen. Het leukste is dat ze daarbij mensen van verschillende leeftijden bereikt en ook mensen aanspreekt die nog niet eerder in aanraking waren gekomen met modegeschiedenis. 

Afb. 2: New Look jurken bij een modeshow in Café Europa over Joodse modegeschiedenis

Modeshows

Hoewel ze zeer genoot van de lezingen en gezelschappen, waren voor Joke de shows, die zij hield met haar kleding, toch echt het hoogtepunt. Deze modeshows werden gehouden op verschillende locaties, afhankelijk van de opdrachtgever. Voor de shows kon Joke altijd rekenen op een club dames die maar al te graag deze mooie kleding voor haar showden, maar ook maakte ze graag gebruik van modellen die de locatie te bieden had.

De collectie bestaat uit veel verschillende soorten kleding; zo is echt niet alles maatje 34, vroeger kwamen vrouwen namelijk ook in alle vormen en maten. Bovendien zitten er hele bijzondere stukken tussen, die Joke ook uitleende aan verschillende musea. Leuk is vooral dat mensen je altijd weten te vinden. Zo heeft Joke ook veel stukken gekregen. Soms dozen vol met wat minder interessante stukken, maar de vondst van iets moois in zo’n doos maakte het dan alsnog de moeite waard. Daarnaast wisten niet alleen schenkers Joke te vinden, ook werd ze gevraagd voor radio- en tv-optredens, en natuurlijk voor haar shows en lezingen.

Afb. 3: Voor de tentoonstelling Mode op de bon leende Joke stukken uit haar collectie uit

Aan dit alles komt dus nu een eind. Hoewel Joke haar concept zelf vrij traditioneel noemt, staat ze ook zeker open voor een opvolger die het over een andere boeg wil gooien. Iemand die bijvoorbeeld meer online zou kunnen met de collectie, of misschien wel een leuk plattelandsmuseum dat interesse heeft in het starten van een modeafdeling. Een andere optie is bijvoorbeeld een combinatie tussen de collectie en een vintagewinkel. Kortom genoeg leuke concepten, waarbij Joke ook dolgraag zou willen helpen met opstarten. Het doel van Joke is altijd geweest om modegeschiedenis levendig te houden. Hoe mooi zou het zijn als iemand anders daar nu, aan de hand van haar collectie, mee door kan gaan.

 

Meer weten; bezoek Joke’s site of neem contact op met Joke: [email protected] of 0235327915

 

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie