Constance Wibaut: Modetekeningen met allure

 
7 februari 2014
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

Op 27 januari 2014 overleed Constance Wibaut  (1920-2014), van wie het Gemeentemuseum Den Haag meer dan 2.100 modetekeningen en schetsen bezit.

Mode-illustratrice en modejournaliste

Constance Wibaut werd opgeleid als beeldhouwer, maar was in de jaren ’50 en ’60 zeer succesvol als mode-illustratrice en modejournaliste voor Elsevier’s Weekblad. Hierin deed zij met allure in woord en beeld verslag van de nieuwe mode. Zij bezocht hiervoor de coutureshows in Parijs, waar het verboden was te tekenen, laat staan fotograferen.

Gedetailleerd geheugen

Wibaut onthield scherp wat zij zag en werkte haar aantekeningen ná de shows razendsnel uit. Vervolgens kon zij afspraken maken bij de couturehuizen om een aantal modellen van dichtbij te zien. Wibaut maakte dan schetsen (croquis), die zij vervolgens uitwerkte tot schitterende, levendige zwart/wit tekeningen, soms ingekleurd met gouache (verf).

Een bijzonder compliment

Constance Wibaut deed niet alleen verslag van de Parijse shows, maar volgde ook de Italiaanse, Spaanse, Engelse en Nederlandse mode. Haar tekeningen geven de modecreaties uiterst vakkundig weer, maar zijn ook prachtige composities op zich. Je ziet dat zij thuis hoort in het rijtje van de grote modetekenaars uit haar tijd, voor wie ook couturiers als Balenciaga groot respect hadden. Deze grote meester heeft meerdere malen laten weten aan Constance Wibaut haar weergave van zijn creaties zeer te waarderen. Een groot compliment van de ‘beeldhouwer’ onder de couturiers, voor Wibaut, die met haar beeldhouwersoog als geen ander het driedimensionale van de mode ook op papier uitstekend tot leven bracht. 

Interview met Constance Wibaut uit 2007 naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Modepaleizen in Amsterdam 1880-1960’ die in 2007 in het Amsterdam Museum werd gehouden.

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie