Chemical Beauty: schoonheid om te delen!

 
7 december 2018
Curator en onderzoeker

Op sociale media delen we foto’s, filmpjes en screenshots van wie of wat we mooi vinden. We tonen wat we doen bij de kapper, in de nagelstudio of voor de spiegel in de badkamer. Alles wat we vastleggen en met elkaar delen, komt terecht in ons  privé-archief: op onze smartphone, in onze broekzak!

Opening In the Pocket: Chemical Beauty Imagine IC

Van kapperselfies tot neuscorrecties: Schoonheid deel je!

Afgelopen week opende Imagine IC de expositie ‘In de Pocket: Chemical Beauty?’, een tentoonstelling die verschillende broekzakarchieven verkent op het gebied van ‘maakbare’ schoonheid. Welke schoonheidsidealen worden onderling gedeeld? En wat zegt dat over wat voor hen belangrijk is? De expositie verkent middels broekzakarchieven zo het hedendaags erfgoed: de verhalen en voorwerpen die er vandaag de dag toe doen op.

In ‘In de Pocket: Chemical Beauty’ hebben we samengewerkt met de drie influencers; Instagrammer Ashlee Janelle, presentatrice Nienke van Dijk en performative artists Gary Gravenbeek. Voor velen spelen zij een rol in het bepalen van een schoonheidsideaal. Maar wie of wat inspireert hen, hoe maken zij zich ‘mooi’, en welke middelen gebruiken zij hiervoor? In de expo reflecteren deze stakeholders op deze vragen en nemen je mee door persoonlijke foto’s en filmpjes uit hun broekzakarchief.

Instagrammer Ashlee Janelle, presentatrice Nienke van Dijk en performative artists Gary Gravenbeek.

In de expo bouwen we ook aan een collectief broekzakarchief. Verschillende virtuele bronnen worden hier verzameld en getoond om zo de belevingswereld van jonge mensen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Wat bewaren zij op hun telefoons? En wat zegt dat over wat voor hen belangrijk is? Gedurende de tentoonstelling worden workshops georganiseerd met studenten van het mbo om te praten over schoonheid, maar vooral om dit broekzakarchief aan te vullen.

“Soms zou je wel willen shinen, maar wij moeten altijd een uniform aan.”

Het bezoek van een klas vol beveiligers-in-opleiding vormde de kick-off van de tentoonstelling. Onder leiding van Rowan Blijd en met influencers Gary Gravenbeek en Nienke van Dijk, gingen we samen met de studenten het gesprek aan over beauty. Wat doen jongeren van deze tijd om zichzelf mooi te maken? En welke middelen worden daarvoor gebruikt?

Rowan Blijd vroeg aan de studenten om met groene en rode blaadjes hun stem uit te brengen over verschillende stellingen. Vinden deze beveiligers van de toekomst het eigenlijk belangrijk om er goed uit te zien? En, besteden ze veel tijd aan hun uiterlijk? ‘Soms zou je wel willen shinen, maar wij moeten altijd een uniform aan. Dus ik besteed alleen aandacht aan mijn uiterlijk in het weekend’, antwoordde een van de leerlingen.

Opening In the Pocket: Chemical Beauty Imagine IC. Foto: Sierano Blankendal

Chemical of fake?

En social media? Want op de vraag wie er allemaal een Instagram-account heeft, staken alle studenten hun hand op. Online is het nieuwe offline. Is Photoshop dan eigenlijk een vorm van chemical beauty? ‘Ja, want alles wat fake is, is toch chemical?’

Post je dan alleen de allermooiste foto’s van jezelf of doe je dat ook als je een bad day hebt? “Ik keek laatst op mijn instagram en kwam erachter dat ik eigenlijk alleen bewust gemaakte, mooie foto’s van mezelf deel.”, vertelt Gary enigszins beschaamd.

Of de leerlingen zelf ooit beginnen aan fillers, botox of een nose job, is nog maar de vraag. Nienke zal er bijvoorbeeld zelf niet aan beginnen maar vindt wel dat iedereen het lekker zelf moet weten, want het is toch je eigen lichaam?

Over het algemeen was iedereen tegen deze vorm van ‘chemical beauty’. Maar fascinerend is het in ieder geval wel. Want we kenden allemaal de voorbeelden van Kylie Jenner en Monica Geuze. Wanneer we een foto voorbij zien komen van een celebrity die onder het mes is gegaan, of een influencer wiens lippen ineens wel heel vol zijn, maken we een screenshot en sturen we dit stiekem toch even naar vrienden. Dus of je chemical nou mooi vindt of niet, doen we er niet eigenlijk allemaal een beetje aan mee?

Opening In the Pocket: Chemical Beauty Imagine IC. Foto: Sierano Blankendal

Reizende expo en archief

Chemical Beauty?’ is een reizende tentoonstelling die van 29 november 2018 tot en met 30 juni 2019 op verschillende locaties te zien is. De expo start in het huis van Imagine IC, en reist naar OBA Meervaart, OBA Banne en OBA de Hallen. Zie voor meer informatie over de expo en Mbo programma Imagine IC.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie