CARGELLI - Carl Gellings 1930-2015

 
Cargelli aan het werk op de grond met een groot papier, ca. 1955.
12 juni 2015
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

Afgelopen zondag 6 juni overleed de Rotterdamse couturier Cargelli op 85-jarige leeftijd. Carl Gellings ontwierp onder de naam Cargelli tussen 1952 en 1974 een groot aantal couturecollecties. Zijn creaties waren speels en kleurrijk, eigenzinnig en enigszins extravagant.

De clientèle bestond voornamelijk uit Rotterdamse modebewuste dames met lef, want niet iedereen durfde zijn ontwerpen te dragen. Hij ontwierp ook kleding voor een aantal tv-persoonlijkheden uit die tijd zoals Adèle Bloemendaal, Karin Kraaijkamp en Hannie Lips. Maar zijn echte muze was zijn echtgenote Catherine die als huismannequin vele creaties van zijn hand heeft geshowd.

Catherine, de vrouw van Carl Gellings, showt een model, ca. 1972.
Catherine showt een model, ca. 1972.

Cargelli ontwikkelde in de jaren '50, '60 en '70 wel vier collecties per jaar, wat enorm veel was voor die tijd. In zijn Casa di Moda, aan de Claes de Vrieslaan, presenteerde hij zijn lijnen met namen als de Tulplijn, de Eiffeltorenlijn en de Paddenstoelenlijn, afgeleid van het silhouet. Hij werkte ook veel voor toneel, ontwierp de etalages van de Bijenkorf en stak de hostesses van de Euromast in het nieuw.

In vergelijking met zijn tijdgenoten maakte Cargelli veruit de opvallendste kleding. Hij had een sterk gevoel voor wat er zou komen in de mode: mini, midi, maxi, capes, hotpants, hij voerde het allemaal door in zijn collecties met voor hem kenmerkend onorthodox stof- en kleurgebruik.

Ontwerptekeningen van Carl Gellings, ca. 1965.
Ontwerptekeningen van Carl Gellings, ca. 1965.

Een groot deel van Cargelli's werk wordt bewaard in de collectie van Museum Rotterdam dat er in 2010, ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag, een tentoonstelling aan wijdde. Deze tentoonstelling is nog steeds online te zien op de website van Museum Rotterdam. De kleding van Cargelli is opvallend goed gedocumenteerd in plakboeken die hij samen met Catherine minutieus bijhield. Ook deze boeken worden in Museum Rotterdam bewaard.

Opvallend in deze boeken zijn de ontwerptekeningen van zijn hand. Hij had een bijzonder gevoel voor de juiste uitdrukking van een creatie op model. Na het sluiten van de salon Casa di Moda in 1974 bleef Cargelli tekenen. Elk jaar bracht hij een getekende collectie uit, bedacht voor zijn muze Catherine, en altijd in de sfeer van de tijd.

Cargelli met een model, ca. 1955

Carl Gellings gaf les aan de Vrije Academie in Rotterdam waar hij veel studenten heeft geïnspireerd. Totdat hij samen met Catherine naar de Franse Dordogne verhuisde, waar ze nog vele gelukkige jaren beleefden. Hier overleed Carl op zondag 7 juni 2015 en werd hij ook begraven, naast zijn Catherine die hem enkele daarvoor was ontvallen.

Tot het einde toe heeft Carl gewerkt, de tomeloze energie en onuitputtelijke inspiratie was hem eigen. De resultaten daarvan worden goed bewaard, als herinnering aan een Rotterdams mode-icoon, als inspiratie voor jonge modestudenten en een levendig beeld van de mode in Rotterdam in de periode van de wederopbouw.

Carl Gellings, Cargelli, ca. 1970.
Cargelli, ca. 1970.

Lees ook de blog De modeshows van Cargelli en tref hier de collectie Cargelli in Modemuze's database.

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie