Brrrr.....koud! Tijd voor een winterjas!

 
19de eeuwse mantel en jas 2012
21 november 2014
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

Heerlijk, eindelijk een frisse tinteling in de lucht, de winter komt er aan! Tijd om de winterjassen uit de kast te halen, of misschien op zoek te gaan naar een nieuw exemplaar? Wie dit najaar een nieuwe winterjas aanschaft, boft maar: zo veel leuke mantels zijn er te vinden. 

Wijd en zacht

Nog steeds is het merendeel geïnspireerd door de wijde, lichtroze jas die Raf Simons in 2012 de catwalk op stuurde tijdens zijn laatste show voor Jil Sander; inmiddels is hij hoofdontwerper bij modehuis Dior. Het model is een beetje à la Jackie Kennedy, vrij recht, halflang met driekwart mouwen. De vorm en kleur van zijn jas uit 2012 echoot echter nog door in dit winterseizoen: veel pasteltinten, grote, wijde vormen, en bovenal prachtige stoffen, zoals mooie ruige échte wol.

De keuze in de negentiende eeuw

Begin 19de eeuw zou je bij dit winterse weer je douietteuit de kast hebben gehaald. Hildebrand (Camera Obscura) beschreef dit kleding stuk als een ‘gewatteerde vrouwenjas in den winter en bij ruw, onstuimig weer gedragen’. Echte jassen of mantels mét armen, werden toen overigens weinig gedragen door vrouwen. En ook getailleerde overjassen waren voor vrouwen niet bon ton: de lichaamsvorm hoorde je op straat niet te tonen. In plaats daarvan droeg men modieuze omslagdoeken, en vormeloze capes, of varianten daarop: een soort grote tenten.

Die lieten zich lastig combineren met de enorme japonmouwen die de mode soms voorschreef. Maar daar bedacht men dan handige oplossingen voor. Je droeg bijvoorbeeld een cape met mouwsplitten, waar je die enorme mouwen door kon steken. De bovenzijde van je japonmouw bleef bedekt onder de pelerine van je cape. Over het onbedekte deel van je onderarm, werden vervolgens losse overmouwen geschoven. Deze waren gemaakt van hetzelfde materiaal als de cape, en werden van binnenuit met bandjes aan dit kledingstuk bevestigd, zoals wij dat met kinderwantjes doen. Voor het oog zag een en ander er dan toch als een eenheid uit. Probleem opgelost!

mantel, 19de eeuw, paars met streep
19de eeuwse douiette, collectie Gemeentemuseum

Het was couturier Charles Frederick Worth die getailleerde buitenjasjes ging te ontwerpen. Eerst werd er schande van gesproken dat deze jasjes de natuurlijke lichaamslijn zo goed weergaven, maar het idee sloeg aan en getailleerde mantels werden mode. En nu heeft Raf Simons ons weer enthousiast gemaakt voor een volumineus model winterjas, maar wél met een heel fraai silhouet!

Roze winterjas
Winterjas, Raf Simons, 2012

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie