Boeken Top 5 - Kerstaanraders

 
Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Michel Pastoureau, Red, The History of a Color
22 december 2017
Voormalig conservator kostuum Rijksmuseum

Om te kopen, te lezen en te geven tijdens de kerstvakantie. Bianca du Mortier, conservator mode en kostuum Rijksmuseum, stelde een top 5 samen van boeken die iedere mode- en kostuumliefdhebber zal behagen.

 1. Émile Zola, The Ladies’ Paradise, Oxford World’s Classics 2008, € 10,72
  Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Emile Zola The Ladies Paradise 2
  Deze van oorsprong Franse klassieker (Au Bonheur des Dames) uit 1883, schetst de strijd van de kleine Parijse zelfstandige tegen de opkomst van het grootwinkelbedrijf in de 2de helft van de 19de eeuw. Biedt een fascinerende inkijk in het reilen & zeilen van de nieuwe winkels waarin vrijwel ‘alles’ te koop was. Dit boek diende als inspiratie voor de BBC kostuumserie ‘The Paradise’ (2012-13), die ook in NL werd uitgezonden.

 2. Michel Pastoureau, Red, The History of a Color, Princeton University Press 2017, € 32
  Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Michel Pastoureau, Red, The History of a Color 2

  Na het succes van Blue (2001), Black (2009) en Green (2014) maakt de Engelse vertaling van Rouge, Histoire d’une Couleur (Seuil, 2016, € 39) weer een van de boeiende boeken van deze Franse mediëvist, professor aan de Sorbonne in Parijs, toegankelijk voor een groter publiek. Voor wie van strepen houdt, is er van dezelfde auteur ook The Devil's Cloth: A History of Stripes (2003).
   

 3. Valerie Cumming, C.W. & P.E. Cunnington, The Dictionary of Fashion History, 2nd edition, Bloomsbury 2017, € 34,99
  Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Emile Valerie Cumming, C.W. & P.E. Cunnington, The Dictionary of Fashion History 2

  Deze opnieuw aangevulde en vernieuwde, geïllustreerde editie van het standaardwerk van kostuumhistoricus Dr. Cecil Willett Cunnington, wiens kostuumverzameling de basis vormde voor de collectie in Platt Hall (Manchester), en zijn echtgenote Phyllis E. Webb, is een must voor iedereen die de Engelse kostuumterminologie van A-Z wil begrijpen.
   

 4. Ernest Hemingway, A Moveable Feast, Vintage UK, 2011, € 8,99
  Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Ernest Hemingway, A Moveable Feast 2

  Wie in de kerstvakantie naar de tentoonstelling ART DECO Paris (2017-18) in het Haags Gemeentemuseum gaat en meer wil weten over het artistieke, bohémienachtige leven in Parijs, zal genieten van dit ooggetuigenverslag van Hemingway. Regisseur Woody Allen baseerde zijn film ‘Midnight in Paris’ (2011) losjes op dit boek.

 5. Marjan Unger & Suzanne van Leeuwen, Jewellery Matters, NA 1010 2017, € 39,99
  Blog Modemuze Boeken Top 5 Bianca du Mortier Marjan Unger & Suzanne van Leeuwen, Jewellery Matters 2

  Kunsthistoricus Marjan Unger is bekend van het standaardwerk Het Nederlandse Sieraad in de 20ste eeuw (2004) en haar proefschrift Het Sieraad in context (2010). In november 2017 verscheen het boek over haar sieradencollectie, die zij bij het Rijksmuseum in Amsterdam heeft ondergebracht. Samen met de Junior-conservator Juwelen worden in deze dikke pil sieraden door de eeuwen heen vanuit verschillend perspectief bekeken.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie