Amsterdam Fashion Week 2015: SIS by Spijkers en Spijkers

 
Truus en Riet Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Team Peter Stigter
13 juli 2015
MA Design Cultures

Op donderdag 9 juli ging de zomereditie van de Amsterdam Fashion week 2015 van start. Sinds 2004 is de Amsterdamse Fashion Week een tweejaarlijks evenement waar gevestigde en nieuwe modeontwerpers hun creaties mogen tonen. De Amsterdamse Fashion Week is een initiatief om het modetalent in Nederland te vieren en om aandacht te vergen van nationale- en internationale pers.

Oude bekenden

De Nederlands-Marokkaanse ontwerper Aziz Bekkaoui opende deze editie van de Amsterdam Fashion Week met zijn nieuwe collectie United Origins (Lente/Zomer 2016) waarin de Britse Union Jack-vlag veelvuldig voorkwam. ‘De ontwerper wilde met zijn ontwerpen een nieuwe vorm geven aan eeuwenoude bekende symbolen. In de kleding zien we wol met metaal, luxe zijde met leer, canvas met jersey samengaan om zo, volgens Bekkaoui, oude en nieuwe werelden te laten samenvloeien.’[1]

Andere shows die deze editie op het programma stonden waren, onder andere, de haute couture show van Monique Collignon en Lichting; het programma waar 14 veelbelovende talenten afkomstig van de zeven Nederlandse modeacademies hun collectie tonen.

Op zaterdag 11 juli showde SIS by Spijkers en Spijkers de Spring/Summer collectie 2016 in de Gashouder op het Westergasterrein. Modemuze was van de partij bij deze inspirerende show van de tweeling Riet en Truus Spijkers (1970, Hardenberg). De modetweeling studeerde modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en volgden in 2000 de masteropleiding aan het Fashion Institute Arnhem. In datzelfde jaar begonnen ze hun label Spijkers en Spijkers. Sinds de 13e editie van de Amsterdam Fashion week, in juli 2010, presenteert het modeduo zich onder de naam SIS. SIS ontwikkelde, onder andere, haar eigen brillenlijn voor Specsavers en won prijzen als het Cultuurfonds Mode Stipendium in 2013 (Prins Bernhard Cultuurfonds) en de Marie Claire Prix de la Mode in 2010 voor beste nationale modeontwerpers.

SIS staat bekend om haar eenvoudige doch vrouwelijke silhouetten, verrijkt met speelse meisjesachtige en vaak ook grafische prints. Het label werkt veel met donkerblauw, primaire kleuren en pasteltinten.

SIS by Spijkers & Spijkers, Autumn/Winter 2015-16
SIS by Spijkers & Spijkers, Autumn/Winter 2015-16

Liefde voor de planeet

Ook deze show had een aantal van bovengenoemde elementen in zich. Het thema van de Spring/Summer show voor 2016 van SIS leek daarnaast geïnspireerd te zijn op liefde voor onze planeet. Een grote afbeelding van het heelal met daarin groots de wereldbol waarop de letters ‘love’ verschenen, was het decor tijdens de gehele show.

De show begon met modellen gekleed in zachte pasteltinten, gedecoreerd met vrolijke prints van planeten en raketten. Daarnaast zagen we veel grafische streepprints met omhoog wijzende pijlen. Verder bestond de collectie uit mouwloze jurkjes en tuniekjes en eenvoudige maar vrouwelijke rokjes van luchtige materialen zoals katoen. Ook werd er gebruik gemaakt van transparante materialen met grafische, ingeweven streepdessins.

SIS by Spijkers & Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Emilie Spinhoven
SIS by Spijkers & Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Emilie Spinhoven

Vervolgens transformeerden de lieflijke outfits in wat meer casual en stoere outfits in onder andere khaki en zwart. De collectie breidde zich uit naar broeken, jassen en jumpsuits van wat zwaarder materiaal.

SIS by Spijkers & Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Emilie Spinhoven
SIS by Spijkers & Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Emilie Spinhoven

Het laatste onderdeel van de show leek een knipoog te geven naar het discotijdperk, maar dan in een futuristische uitvoering. Het kleurenpallet werd feller, bijna primair, en de prints werden verrijkt met glitters. Metallic jurkjes met grafische prints met pijlen vulden dit deel van de collectie op. Ook de styling van de gehele show – grote donkere krullenpruiken en hoge zilverkleurige naaldhakken leken geïnspireerd te zijn door de disco look. Het leek alsof Spijkers en Spijkers met deze vrolijke show het publiek wilde inspireren om liefdevol met onze planeet om te gaan.

SIS by Spijkers & Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Emilie Spinhoven
SIS by Spijkers & Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Emilie Spinhoven

[1] fashionweek.nl.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie