De zes beste boeken voor buitenlandse kostuumtermen

 
Modetermen zoeken
1 december 2017
Voormalig conservator kostuum Rijksmuseum

De zes beste boeken om in huis te hebben als het gaat om het opzoeken van kostuumtermen in andere talen. We hebben er allemaal mee te maken: buitenlandse boeken over ons favoriete onderwerp die we niet willen missen maar waarbij we ons suf zoeken naar de betekenis van de gebruikte termen.

Gelukkig zijn er een paar goedkope oplossingen in druk verschenen, want ook het internet kan ons niet altijd helpen.

Top zes boeken mode-en textieltermen

1. Joëlle Murray, Wörterbuch der Mode, Deutsch – Englisch – Französisch, 2015, ISBN 978-3-15-019340-2, €9.80. Handig klein boekje voorzien van lijntekeningen. Met drie inhoudsopgaven in de verschillende talen zodat men via verschillende invalshoeken kan zoeken. Murray is beëdigd vertaalster.

2. Claudia Wisniewski, Wörterbuch des Kostüms und der Mode, 2010, ISBN 978-3-15-018762-3, €7.40. Net zo’n handig klein boekje als bovenstaande. De schrijfster was modeontwerpster en verwijst in haar inleiding naar de raad en hulp die zij van de medewerkers van het Deutsche Textilmuseum in Krefeld kreeg. Lijntekeningen, maar ook zw/w foto’s ter verduidelijking van de tekst.

3. M. Oneissi & B. Prat, Lexique trilingue Mode et Textile, 2015, ISBN 987-2-85-608320-9, €22. Op de site van het Parijse ‘Maison du Dictionnaire’ (www.dicoland.com) wemelt het van de woordenboeken en is er b.v. ook een drietalig lexicon over cosmetica. De mode en textiel wordt in het Frans, Engels en Italiaans behandeld met kruisverwijzingen. Zonder illustraties.

4. C. Guillemard, Les mots du costume, 1995, ISBN 978-2-70-111175-9, €15.50. Guillemard is een Franse taalkundige, die talloze boekjes met Les mots… over uiteenlopende onderwerpen heeft geschreven. Opvallend is, dat Les mots du costume tot op heden nog steeds in de oorspronkelijke versie verschijnt. Het 350 blz. tellende boekje (klein formaat) is verdeeld in acht thema’s waarbinnen de begrippen alfabetisch zijn gerangschikt. Ieder woord wordt eerst kort uitgelegd in het Frans en is voorzien van een paar eigentijdse citaten uit de literatuur, modebladen, etiquetteboeken etc. Het is geïllustreerd met zw/w afbeeldingen van portretten, reclames en modefoto’s.

5. C. Fauque, Les mots du textile, 2013, ISBN 978-2-7011-6510-3, €7.50. Fauque is een Franse journaliste, die gespecialiseerd is in mode en textiel en talloze publicaties op haar naam heeft staan. Uitgebreide uitleg per woord met verrassende informatie. Zonder illustraties.

6. Het enige boek dat al deze talen in zich verenigt is het – nog steeds onmisbare – J.M. Diehl, A.J. de Graaf, D. de Jonghe, Textiellexicon, Verklarend weeftechnisch woordenboek, dat in 1991 is uitgegeven. Zonder ISBN-nummer en uitsluitend via de website van de Stichting Textielcommissie voor €5 te bestellen. Voor kostuumhistorici zonder verdere kennis van textiel een must! Alle bekende en minder bekende stoffen, de verschillende bindingen, technieken en benodigdheden worden op heldere wijze uitgelegd met afbeeldingen achterin het boek. Erg nuttig om de stofnamen uit buitenlandse publicaties in op te zoeken en de Nederlandse uitleg te lezen.

Aanvullingen?

Uiteraard is dit kleine overzicht van verklarende woordenboeken niet compleet! Aanvullingen zijn daarom van harte welkom en te sturen naar [email protected] t.a.v. Bianca M. du Mortier.

Meer boekbesprekingen van Bianca du Mortier:

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie