1920s JAZZ AGE Fashion & Photograph

 
Gilda Gray, 1925. foto James Abbe. Met dank aan ©James Abbe Archive.
19 december 2017
Museum registrar TextielMuseum

In de Roaring Twenties ontstaat een radicale maatschappelijke verandering, die zich uit in een nieuwe tijdgeest, een sterk toenemende welvaart en verandering. Van Parijs tot Londen, New York en Hollywood, in de periode na de Eerste Wereldoorlog valt de moderne vrouw voor een compleet nieuwe kledingstijl, die ook haar veroverde vrijheid symboliseert.

Van sportkleding, fraai bedrukte japonnen, ‘flapper’-jurken met franjes en avondkledij met kraaltjes tot fluwelen capes, kimono’s en zijden pyjama’s; met meer dan 150 gevarieerde kledingstukken en accessoires uit een grote privécollectie biedt de tentoonstelling 1920s JAZZ AGE Fashion & Photograph in het Textielmuseum een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit van dit moderne decennium. De expositie laat zien dat deze bruisende periode meer biedt dan alleen de flapper dress met lage taille die altijd met dit tijdperk wordt geassocieerd.

Silhouet

Het silhouet is aan verandering onderhevig gedurende de jaren ’20. Zo wordt de rechte, ingetogen vorm, eerder vooral gepromoot door haute couture designers als Lucile en Paul Poiret, erg populair. Maar ook de zoom kruipt in die tijd omhoog en de kleding biedt meer bewegingsvrijheid. De taille en buste zijn niet meer zo belangrijk in de mode. Terwijl ontwerpers het korset proberen uit te bannen, wordt het toch gedragen, zij het in een langere, natuurlijkere vorm. Lingerie wordt ontworpen om de boezem platter te laten lijken en een smaller, cilindrisch silhouet wordt de norm. Een tijdslijn in de expositie toont deze ontwikkelingen.

Jurk, c. 1925-27, lovertjes en kralen © Foto Tessa Hallman.
Jurk, c. 1925-27, lovertjes en kralen © Foto Tessa Hallman.

Nachtleven

De ‘roaring twenties’ zijn jaren van dans, van joie de vivre, van een bruisend nachtleven en van veel vrije tijd. Het ritme en de beats van de jazzmuziek roepen beweging op. Dameskleding, in het bijzonder de avondkleding, wordt gemaakt om in te zwieren. De zwaai van een zoom vol kraaltjes, of een avondcape die van een schouder glijdt, is onlosmakelijk verbonden met de look–and-feel van de kledingstukken. Een aantal jurken, rijkelijk voorzien van kraaltjes, toont bijzonder en delicaat handwerk.

Dolly Sisters met hoofdtooien, 1923. foto James Abbe. Met dank aan privé collectie © James Abbe Archive.
Dolly Sisters met hoofdtooien, 1923. foto James Abbe. Met dank aan privé collectie © James Abbe Archive.

Naast meer dan 150 kledingstukken van 1919 tot 1929 toont de tentoonstelling verschillende filmfragmenten uit de ‘roaring twenties’ en originele foto’s van ooggetuige James Abbe (1883-1973), één van de belangrijkste fotografen van toneel- en filmsterren uit de ‘20s, zoals The Dolly Sisters, Fred Astaire en Rudolpho Valentino. De tentoonstelling is georganiseerd door het Fashion and Textile Museum, Londen.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie