Blog

 • favoriet  7
  2

  Na de succesvolle editie van vorig jaar komt Modemuze met een nieuwe tentoonstelling: [email protected]OBA: Innovation van 18 mei t/m 2 september 2018 te zien in de OBA. Een verrassende  expositie mét een uitgebreid en divers evenementenprogramma. 

 • Het aankleden van Marie Antoinette's haar, door Heinrich Losslow (1843-1897). Bron: Wikipedia.
  favoriet  1
   

  Marie Antoinette staat niet voor niets bekend als dé modekoningin! Haar garderobe is veelbesproken om zijn frivoliteit, vooruitstrevendheid en natuurlijk om zijn overdadigheid (minimalisme stond destijds klaarblijkelijk niet in het woordenboek). Voor de liefhebbers twee boeken die nieuw inzicht geeft in haar garderobe…

 • Ronald Kolk, Nightclubbing, A/W 2016-17, foto: © Jeroen Snijders
  favoriet  6
   

  Ronald Kolk heeft al sinds 1998 een couturehuis aan de Overtoom in Amsterdam. De couturier gaat echter stoppen met zijn couture collecties om zich volledig te focussen op het ontwerpen van bedrijfskleding. 

 • Installatie Future Icons by Esther Meijer. Foto: Amsterdam Museum.
  favoriet  4
   

  Een volgekladde jongenskamer, naast een totempaal van drie figuren. Op de achtergrond draait een documentaire over een nieuwe generatie rapidolen in Nederland: jongeren die zich bewegen op het gebied van mode, merchandise, muziek en social media. Welkom in het nieuwste project van Esther Meijer (Nieuw Jurk). 

 • Blog Modemuze Judith van Hilten. Photo by freestocks.org on Unsplash
  favoriet  5
   

  In de huidige maatschappij waarin kopen en weggooien de norm is geworden neemt Judith van Hilten ons mee in de gedachte dat we waarde moeten gaan inzien van het vergankelijke. Iets dat gebruikt wordt laat sporen van leven achter en geeft het kledingstuk juist karakter.

 • favoriet  4
   

  Zakdoeken van textiel, wie gebruikt ze nog? Papieren zakdoekjes hebben de katoenen zakdoek verdrongen. Toch kun je aan de hand van de zakdoek de geschiedenis van cultuur, mode en kunst, hygiëne en techniek en zelfs globalisering aflezen.

 • favoriet  4
   

  Strandhullen komen in verschillende verzamelingen en museumcollecties met mode- en streekdracht voor. Vrouwen droegen deze mutsen op het strand over hun haar om te voorkomen dat hun kapsel verwaaide. Toen ik er onlangs zelf één bemachtigde, besloot ik me in dit fenomeen te verdiepen.

 • In Accra, foto: © Francis Kokoroko.
  favoriet  4
   

  Obroni wa wu is de naam voor tweedehandskleding die uit het westen komt. Mensen uit het westen doneren hun afgedankte kleding door het, bijvoorbeeld, in een container van het Leger des Heils of  Symphany te gooien. Maar wat is het effect van deze donaties op de ontvangers in Afrika, om precies te zijn: Accra (Ghana)? 

 • Bas Koster tijdens een rondleiding in de tentoonstelling 'Tranen zijn de glitters van het leven'. In deze serie wandkleden maakte Bas gebruik van stoffen voor speciale gelegenheden. Foto: Sabine Bolk
  favoriet  4
   

  Op een zonovergoten zaterdag wachtte een tafel vol reststoffen op enthousiaste deelnemers. Toen het gezelschap compleet was, werden we rondgeleid langs verschillende wandkleden van de ontwerper. In 2015 maakte hij een omslag in zijn werk, omdat hij verdrietig werd van de manier waarop er wordt omgegaan met mode. “They eat fashion as if it were sandwiches”.

 • favoriet  3
   

  Een bijzondere schenking ontving het Haags Historisch Museum onlangs: kleding en andere persoonlijke voorwerpen van verzetsheld George Maduro. De kleding is bijzonder goed bewaard en geeft een interessant beeld van de herenmode van voor de Tweede Wereldoorlog.

Pagina's