• favoriet  1

Driewekelijks een match tussen een kledingstuk dat nu veel gedragen wordt en een bijzonder voorwerp uit de Modemuze collectie. Dit keer: de 'flat cap', ook wel Engelse pet genoemd met het populaire kanaal Netflix als inspiratiebron.

• Bai Joiner. Foto: © Carmen Hogg

De stijl van de mensen in Lagos laat zich niet in één zin omschrijven. Door de ruime keus op het gebied van (culturele) stijlitems en het beperkte 'ready-to-wear' aanbod moet men inventief zijn. Het resultaat is een grote diversiteit in stijl.

• Pakketje in bedrukt katoenen doek, 1775-1800. Fries Museum, Leeuwarden

Een onbekend pakketje in het nieuwe depotgebouw van het Fries Museum leidt tot een zeer verrassende vondst… Verschillende soorten jakjes en kroplappen worden één voor één uitgepakt. Wat zal er nog meer worden ontdekt?

• favoriet  2

De Oranjes waren in de 19e eeuw gek op verkleden. In 1845 hield de kroonprins - de latere koning Willem III - ter gelegeheid van carnaval een groot gekostumeerd carnavalsbal. De gasten waren verkleed als ridders, oosterlingen, edelen, grijsaards, nonnen en harlekijns.

• Uche Uba

In Lagos (Nigeria) is er een enorme diversiteit en rijkdom in stijl. Om een impressie hiervan te geven worden vier Instagramaccounts uitgelicht. Deze Instagrammers laten zien wat Lagos stijl nog meer is.

• Schaak 2, Ted Noten, ring, zilver, goud, 1992 (Collectie Museum Arnhem).

Voor Jurriaan van den Berg was het verzamelen van sieraadkunst een kwestie van alles of niets. In deze driedelige blogserie staan passie, toewijding en visie centraal. Een must voor elke verzamelaar! In deel 1: het ontstaan van een verzameling…

• Modemuze collectie Zuiderzeemuseum, Borsik, voor het kind in het pak, 1875-1950, nr. 005357

Eeuwenlang was kleding een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in de dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Elke gemeenschap had eigen vormen en normen waaraan iedereen zich hield. Onder invloed van mode en maatschappelijke ontwikkelingen veranderde de dracht in de loop van de tijd.

• Eddy Okolo en Winston Sylvans.

Onder de jongere Nigerianen uit Lagos wordt niet meer strikt vastgehouden aan bepaalde regels rondom het dragen van traditionele culturele items. Zij geven een nieuwe betekenis aan deze items en verwerken ze in nieuwe stijlen.

• Blog Modemuze Sterre Snijders Slavenarmband. Beeld Jutta Wilms op Unsplash, 527558

Negerzoenen, jodenkoeken en zigeunersaus. Het zijn allemaal termen die we kennen als onruststokers. In de mode hebben we er ook een aantal en in deze blog een korte zoektocht en voorstel voor een nieuwe overkoepelende term voor de slavenarmband.

• Blog Modemuze Bianca du Mortier recensie Get A Life The Diaries of Vivienne Westwood

'Geluksvogels' Joan Juliet Buck en Vivienne Westwood hebben de top bereikt. In deze blog beschouwt Bianca du Mortier, conservator kostuums in het Rijksmuseum, Joan Juliet Buck’s memoires The Price of Illusion en het in boekvorm uitgegeven Get a Life! The Diaries of Vivienne Westwood. Wie weet kunnen wij wat leren van deze topvrouwen.