Zeeuw in da Hoed

 
Schutterskoning Dillens, beeld: Zeeuws Museum.
apr '15 23
mrt '16 19
Tentoonstelling
Het Historisch Museum de Bevelanden

Het Historisch Museum de Bevelanden te Goes exposeert t/m 19 maart 2016 hoeden uit de buurt van Beveland. De tentoonstelling biedt een overzicht van mannen, vrouwen en kinderhoeden uit de streekdracht, burgerhoeden én de hoed van de Bekende Bevelander Bart van der Weide van Racoon.  Hoeden uit de streekdracht en burgerdracht.

Met dank aan de bruikIenen van het Zeeuws Museum en antiekwinkel Van der Schraaf uit Goes biedt de expositie een breed scala aan hoeden uit de streekdracht. Waaronder mannenhoeden zoals de driekante steek, de Tunhoed, pluushoeden zowel katholiek als protestant, garibaldihoed (vernoemd naar Giuseppe Garibaldi). Kenmerkend voor de Bevelanden is dat de rooms-katholieke boeren de rand aan de voorkant omlaag trekken. De vrouwenhoeden van de streekdracht worden vooral vertegenwoordigd door platte hoeden, kaphoeden en kipjes. Heel bijzonder is het ensemble van hoed met bijpassende chintz voering, beukje en mouwen.

Naast de streekdrachthoeden zijn er ook diverse hoeden uit de burgerdracht uit de 20er en 30er jaren van de vorige eeuw te zien.