Youthquake

 
jan '21 23
aug '21 22
Tentoonstelling
Museumpark, Westzeedijk 341 3015 AA Rotterdam

Kunsthal Rotterdam trapt het nieuwe jaar af met een multimediale tentoonstelling over het tijdloos verlangen naar eeuwige jeugd. Aan de hand van mode, fotografie en video laat de tentoonstelling ‘Youthquake’ zien hoe youth sells. In de beeldcultuur wordt jong zijn uitbundig gevierd. In het straatbeeld, reclames en (social) media wordt het verlangen om eeuwig jong te blijven breed uitgedragen.

‘Youthquake’ gaat over volwassen kinderen en jeugdige senioren. De mythische fontein van de eeuwige jeugd dient als proloog van de tentoonstelling. Historische ‘mini-me’ kleding wordt gevolgd door flapper dresses en minirokjes uit de rebelse jeugdculturen van de jaren 1920 en ’60. Video en fotografie visualiseren de huidige marketing onder het mom van ‘youth sells’. Jonge mensen zijn inspiratiebron in een visuele cultuur gedomineerd door een onhaalbaar lichaamsbeeld: extreem slank, knap en jong. Ten slotte vormen seniore paradijsvogels als de 99-jarige Iris Apfel een hoopvol en kritisch tegengeluid op de jeugdige beeldenstroom van de 21e eeuw. “I would like to be remembered as the world’s oldest living teenager.”

‘Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd’ komt tot stand in samenwerking met Modemuseum Hasselt. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van het multidisciplinaire modehuis Maison the Faux.