Workwear

 
mrt '23 26
sep '23 10
Tentoonstelling
Nieuwe Instituut, Rotterdam

Werkkleding was ooit puur functioneel, bedoeld om de drager tijdens zwaar werk te beschermen en ondersteunen. Het verwerd tot een symbool van de ‘working class’ dat tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld of van de catwalk weg te denken is.

Sommige kledingstukken hebben geen beschrijving nodig: nummers als M-65, G1 of 501 zijn genoeg om een veldjas, pilotenjack of spijkerbroekenklassieker voor je te zien. Via de spoorweg, mijn of legerbasis werden het breed gedragen mode-items. Ontwerpers als Massimo Osti vertaalden ze naar kledingwinkels; modepioniers als Elsa Schiaparelli maakten er luxe couture van. 

Met de tentoonstelling Workwear duikt Het Nieuwe Instituut voor het eerst in de wereld van functionele mode. Onderzoeker en curator Eldina Begic toont de geschiedenis en impact van kleding die oorspronkelijk als functioneel gereedschap voor de werkende klasse ontworpen is, maar nu door iedereen ter wereld gedragen wordt en als inspiratie dient voor de creaties van talloze modeontwerpers.

Te zien

De ontwerpers die Begic selecteerde voor Workwear tonen hoe werkkleding de sociale grenzen van klasse, gender en opleiding kan doorbreken. In de tentoonstelling zijn vintage klassiekers, actuele hoogtepunten en futuristische experimenten opgenomen.

Liubov Popova, The Magnanimous Cuckold 1922-1979, Photo Olga Chernysheva

Onder andere te zien: de ‘Flexicap’ van Maria Blaisse, het elfpersoons regenpak ‘Red Coat’ van Nicola L (afkomstig van het Tate Modern in Londen), het originele jasschort van arts-and-crafts-ontwerper William Morris, een jumpsuit van de Londense vintage verzamelaars The Vintage Showroom en en het ‘speespak’ met afritspijpen van Limburgse provo’s. Maar ook de futuristische Italiaanse Thayath-overall, de avant-gardistische Stepanova and Popova-theaterkostuums, röntgenfoto’s van het maanlandingspak van Neil Armstrong en een Bonne Suits-pak van de Amsterdamse kledingontwerper Bonne Reijn.

De tentoonstelling Workwear is van 26 maart tot 10 september 2023 te bezoeken bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Kijk voor meer informatie op workwear.hetnieuweinstituut.nl