Workshop Blauwdruk- reservedruk met indigo verven

 
Foto: Textiel Factorij.
feb '19 16
feb '19 16
Workshop
De Museumfabriek
Tijd
10:30 - 16:30

Blauwdrukken is een oude techniek afkomstig uit India; een cominatie van ‘reservedruk’ en indigoverven.

De term ‘blauwdrukken’ is een beetje misleidend, eigenlijk wordt een wit doek bedrukt. Stempels gedoopt in een afdekpasta ‘reserve’ worden op de stof gedrukt waarna deze blauw geverfd wordt in een indigokuip. Op zaterdag 16 februari leer je Indigo verven van Nederlands grootmeester Gerard van Oosten zelf.

Na het uitwassen van de verf en de afdekpasta verschijnen witte dessins op een blauwe achtergrond. Gerard van Oosten beheerst als enige in Nederland deze bijzondere techniek. Onder zijn begeleiding ga je stof bedrukken met houten motief stempels. Er zijn allerlei stempels aanwezig. Je kunt verschillende soorten stempels combineren tot diverse patronen, motieven herhalen, veranderen, verplaatsen, helemaal zoals jij het wilt.

Daarna wordt de stof geverfd in een koude indigokuip. Indigoverven is een ingewikkeld en fascinerend proces. Wanneer de stof uit de verfkuip wordt gehesen verandert de indigo onder invloed van zuurstof van geel, naar groen tot blauw. De kleur wordt donkerder naarmate de doek vaker ondergedompeld wordt.

Informatie & boeken

Datum: zaterdag 16 februari

Tijd: 10.30 – 16.30 uur

Docent: Gerard van Oosten

Prijs: € 55 *)

Leeftijd: volwassenen

*) Bij min. aantal deelnemers van 10 personen gaat de workshop door, max. 15 personen

Annulering van de workshop kan tot maximaal 3 dagen voor aanvang.

Ga voor meer informatie naar de website