Wereld vol Veren

Thierry Mugler, collectie 'Insectes', lente/zomer 1997. Copyright: Thierry Mugler Archives, foto: Patrice Stable.

Met veren maak je indruk, wereldwijd en al eeuwenlang. Veren zijn schitterend, onderscheidend en verbindend, verleidelijk, artistiek, exclusief en stijlvol. Kleding en voorwerpen met veren zitten vol informatie en kleurrijke verhalen over de dragers en hun wereld. De mooiste verenobjecten uit de museumcollectie die vanwege hun kwetsbaarheid zelden zijn getoond, zijn eindelijk te zien voor het grote publiek. Nu te zien in: Wereld vol Veren.

Spectaculaire collectie

Overal ter wereld dragen mensen veren. Verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen in alle soorten en maten en als onderdeel van accessoires. Het is iets van alle tijden; de grootste couturiers maken er gebruik van, vorstenhuizen uit de hele wereld vertonen zich ermee en volken van Papoea-Nieuw-Guinea tot Noord-Amerika zijn er iconisch door geworden. In de tentoonstelling WERELD VOL VEREN wordt de bijzondere verencollectie afgewisseld met haute couture van hedendaagse modeontwerpers, vogels in alle soorten en maten, talrijke verhalen en interessante feiten.

Veren in haute couture van toen en nu

Modeliefhebbers kunnen vanaf dit jaar hun hart ophalen bij de gevederde jurken van topcouturiers zoals Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler en Pierre Antoine Vettorello.

Naast de inbreng van de bovengenoemde topcouturiers, heeft de volgende generatie couturiers van de Fashion opleiding van ArtEZ in Arnhem hun interpretatie gegeven op het thema veren. Wij hebben hen gevraagd om juist geen echte veren te gebruiken, maar aan de hand van verschillende vormen, materialen en texturen, veren na te bootsen. Dit heeft geresulteerd in een spectaculair nieuw perspectief op veren in fashion. Een selectie van de ontwerpen van deze studenten is te zien in de tentoonstelling. Britt Liberg heeft de onderstaande ornamentenjurk speciaal ontworpen voor de tentoonstelling.

Jean Paul Gaultier, herfst/winter 2015/16. Foto: Patrice Stable.
Jean Paul Gaultier, herfst/winter 2015/16. Foto: Patrice Stable.

Veren voor bewezen moed

Uiteraard zien we in de tentoonstelling ook een groot deel terug van veren in een andere context. Zoals het symbolisch gebruik van veren. De bekendste voorbeelden zijn de tooien van de Plains indianen uit Amerika. Opperhoofden droegen hoofdtooien met adelaarsveren en veren van andere roofvogels als uitdrukking van bewezen moed.

Voor meer informatie: www.afrikamuseum.nl

 

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

 
 
Locatie
Afrika Museum
Datum
12 mei 2017 tot 24 september 2017
Tijd
10:00 - 17:00
Type
Tentoonstelling