Wear-Work

 
mei '23 27
mei '23 27
Evenement
Nieuwe Instituut Rotterdam

Een middag over werken met kleding. Nieuwe Instituut organiseert in samenwerking met State of Fashion en GmbH een middag rond de tentoonstelling Workwear met gesprekken en presentaties over werk en werkkleding en de mogelijkheid om de tijdelijke installatie bodies that make, bodies that consume te bezoeken.

Secondhand Speculation

Gesprek | 14:00-15:00 uur

In een interactief gesprek vertelt Sisterhood (Zinzi de Brouwer en Linda Valkeman) wat de uitdagingen zijn die gemeenschappen in het globale zuiden (the Global South) ervaren rond tweedehands kleding die het globale noorden (the Global North) in deze gebieden dumpt. Onderzoek hoe Inheems werk en tweedehands kleding de oplossing kan zijn voor toekomstige concepten en materialen, en hoe systemen ontwikkeld kunnen worden die een toekomstige landschap creëeren waarin mode van wederzijds belang kan zijn voor de Aarde en zijn bewoners.

bodies that make, bodies that consume

Tijdelijke installatie | 15:00-16:00 uur

Van 26 tot en met 28 mei 2023 kun je in het Nieuwe Instituut gratis de installatie bodies that make, bodies that consume tijdens openingstijden bezoeken. De installatie geeft onder andere de realiteit weer van werknemers en van de omstandigheden waaronder zij werken in kledingfabrieken. De ontwerpers van de installatie, Santiago Útima (Colombia), Siviwe James (Zuid-Afrika), Widi Asari en Riyadhus Shalihin (Indonesië) hopen de kloof te dichten tussen 'de handen die maken' en de 'lichamen die consumeren', vanuit een behoefte om de emotionele en fysieke situaties waarin arbeiders verkeren aan de orde te stellen.

Serhat Isik en Benjamin Alexander Huseby. Creative Directors of GmbH. Beeld met dank aan GmBH.

Een middag met: GmbH

Gesprek | 16:00-17:00 uur

Als onderdeel van 'Een avond met', de evenementenreeks waarin gesprekken worden gevoerd met aankomende en gevestigde internationale stemmen, verwelkomt het Nieuwe Instituut het modecollectief GmbH voor een bijzonder gesprek gedurende deze middag onder leiding van Shaquille Shaniqua Joy. Samen met de ontwerpers praten we over hun praktijk, hun inspiratie en hun fascinatie met werkkleding.

Deze middag is georganiseerd in samenwerking met State of Fashion en onderdeel van de tentoonstelling Workwear, te zien in het Nieuwe Instituut van 26 maart tot en met 10 september 2023.

De installatie bodies that make, bodies that consume van Santiago Útima, Siviwe James, Widi Asari en Riyadhus Shalihin, te zien op het Dek (op de eerste verdieping van het museum), is een tijdelijke installatie dat rond het evenement gratis te bezoeken is van 26 tot en met 28 mei 2023 tijdens de openingstijden van het Nieuwe Instituut.

Zie ook website Nieuwe Instituut/events