We Margiela - Wereld filmpremière

 
Agenda Modemuze, Première We Margiela, Museum Boijmans Van Beuningen, 22 oktober 2017
okt '17 22
okt '17 22
Evenement
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Op zondag 22 oktober vindt in Museum Boijmans Van Beuningen de wereldpremière van We Margiela plaats. In de documentaire van het Rotterdamse mint film office vertellen mede-oprichter Jenny Meirens en het creatieve team voor het eerst het bijzondere verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Maison Martin Margiela.

De keuze voor Museum Boijmans Van Beuningen als locatie voor de filmpremière is zeer toepasselijk, want het modehuis hield hier twintig jaar geleden zijn eerste museumtentoonstelling. Bovendien vormt de wereldpremière onderdeel van de programmering rondom Change the System, de tentoonstelling in het museum over de veranderkracht van kunst en design die dit najaar opent. Na Rotterdam gaat de film internationaal in première in het ModeMuseum Antwerpen en 10 Corso Como in Milaan.

De Belgische modeontwerper Margiela begint in 1988, samen met Jenny Meirens, Maison Martin Margiela. In We Margiela praten Meirens en leden van het creatieve team openlijk over de creatieve processen, de aanpak en de bijzondere filosofie van het huis. Diepgaande interviews en uniek archiefmateriaal geven een fascinerend beeld van het ontstaan en de uiteindelijke verkoop van een van de meest invloedrijke modehuizen van deze tijd.

Gut feeling

De filmmakers gaan op zoek naar de impact van het werk van Margiela op de huidige modewereld. Unieke innovaties van het modehuis, zoals anonimiteit en hergebruik, zijn voor veel creatieve makers nog steeds centrale concepten. In de film is te zien dat het modehuis werd geleid door een sterke 'gut feeling' en een groot plezier in het nemen van creatieve risico's. Uiteindelijk was Maison Martin Margiela een van de eerste hedendaagse modehuizen die ten onder ging aan de druk van financiële groei. Toen het huis werd verkocht, trokken de oprichters zich vrijwel meteen terug uit het publieke leven. Werknemers en fans bleven gedesillusioneerd achter. Meirens en Margiela hebben elkaar tot aan hun dood niet meer gesproken.

Mede-oprichter Jenny Meirens is op 1 juli 2017 overleden. De documentaire laat zien hoe zij onzichtbaar en bij velen onbekend, toch gezichtsbepalend was voor het ontstaan, de aanpak en vormgeving van het huis. Na Meirens' dood werd in de internationale media haar visionaire en baanbrekende werk geroemd.

Filmpremière

Gedurende de tentoonstelling Change the System organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een aantal keer een symposium onder de noemer Change in a day. Tijdens deze dagen wordt ingezoomd op verandering binnen een bepaald systeem. De vertoning van We Margiela is onderdeel van Change in a day: fashion. Na de filmvertoning is er een rondetafelgesprek met diverse hedendaagse ontwerpers en voormalig medewerkers van Maison Martin Margiela. Onder leiding van conservator Annemartine van Kesteren bespreken zij de veranderingen binnen de mode-industrie van twintig jaar geleden tot vandaag de dag.

De film is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds, Nederlands Filmfonds en CoBo fonds. De première wordt georganiseerd in samenwerking met mint film office, AVROTROS, LantarenVenster en Cinema Delicatessen.

De wereldpremière wordt gevolgd door een vertoning op 23 oktober in Antwerpen op initiatief van MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen (www.momu.be). Op 26 oktober is de documentaire te zien in 10 Corso Como in Milaan.

Over Change the System, de designtentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen

Van 14 oktober 2017 tot en met 14 januari 2018 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen met Change the System de veranderkracht van een nieuwe generatie ontwerpers. De tentoonstelling toont de impact die zij hebben op het oplossen van grote mondiale vraagstukken. De tentoonstelling, verspreid over acht zalen, toont aan de hand van de drie actuele thema's schaarste, conflict en meerstemmigheid het werk van zo'n vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars waaronder Eric Klarenbeek, Iris van Herpen, Jólan van der Wiel, Elisa van Joolen, Boyan Slat en Christien Meindertsma. Ook is er een programma van Change! Labs waar designers experimenten uitvoeren, ter plekke hun onderzoek voortzetten of nieuw werk maken. De wereldpremière van de film We Margiela vormt onderdeel van de programmering.

 

Zie voor meer informatie Museum Boijmans Van Beuningen of We Margiela.

Beeld: Still uit de documentaire. Jenny Meirens houdt een foto omhoog van het Margiela-team.