Vrouwen van Rotterdam

 
feb '17 18
okt '17 01
Tentoonstelling
Museum Rotterdam

Een ode aan de vrouwen van toen, voor de vrouwen van nu.

De Rotterdamse wederopbouw wordt vaak gepresenteerd als een heldhaftige periode van plannen, mannen, gebouwen en bouwers. Maar wat is de rol van de vrouw geweest in de wederopbouwperiode? Bij de viering van 75 jaar Wederopbouw vorig jaar leken de meisjes en vrouwen van toen vaak onzichtbaar. Hun verhalen onderbelicht en onbekend. Terwijl juist in deze periode de positie van de vrouw in de maatschappij sterk veranderde. 

Museum Rotterdam en Zonta Club Rotterdam (die zich hard maakt voor de positie van de vrouw) presenteren vanaf 18 februari de tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam.

In de tentoonstelling komen diverse vrouwen aan het woord, van ondernemers en huisvrouwen tot stewardessen en politici. Niet alleen hun verhalen komen aan bod, ze komen ook in originele kleding voorbij als rolmodellen op een catwalk. Samen met foto’s en voorwerpen levert het authentieke portretten op van ‘gewone’ vrouwen. Maar ook bekende vrouwen passeren de revue, waaronder schrijfster Anna Blaman, stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese, wethouder Nancy Zeelenberg en commissaris en adviseur (inter-)nationale ondernemingen Neelie Kroes. Vrouwen van Rotterdam geeft een indringend beeld van een tijd waarin alles veranderde.

De expositie sluit af met 7 filmportretten van vrouwen die hun stempel drukken op ons hedendaagse Rotterdam, waaronder tassenontwerpster Susan Bijl, Aruna Vermeulen van het HipHopHuis en schrijfster Elfie Tromp. Ze typeren de krachtige, ondernemende Rotterdamse vrouw van nu.

Voor meer informatie Museum Rotterdam

Credit afbeelding: Drie jonge vrouwen op de hoek van Coolsingel/van Oldenbarneveldstraat, Rotterdam 1960 © Henk Jonker / MAI