VR Museumervaring: Fashion Beneath the Skin

jun '24 28
Beeld & Geluid Hilversum
11:00 - 17:00

Beeld & Geluid biedt bezoekers van 26 t/m 28 juni de kans om kleding uit de 18e tot en met de 20e eeuw te ontdekken. Door de historische kledingstukken te bekijken in virtual reality, brengt de installatie Fashion Beneath the Skin op een interactieve manier de ontwikkeling van het lichaamsbeeld tot leven. De kledingstukken zijn afkomstig uit de Modemuze archieven van het Centraal Museum Utrecht, Kunstmuseum Den Haag en Zaans Museum, aangevuld met archiefmateriaal uit de rijke collectie van Beeld & Geluid.

De sociale VR-installatie is onderdeel van het project 5Dculture. Binnen dit project onderzoekt Beeld & Geluid hoe musea en archieven met 3D-content interactieve museumervaringen kunnen creëren. In Fashion Beneath the Skin toont Beeld & Geluid hoe gedigitaliseerde versies van kledingstukken met nieuwe technologieën hergebruikt kunnen worden. De gekozen kledingstukken zijn oud, fragiel en soms zelfs giftig en worden daardoor zelden tentoongesteld.

De installatie is een prototype van het uiteindelijke product en laat zien hoe twee bezoekers samen dezelfde VR-installatie kunnen ervaren, onderverdeeld in drie virtuele ruimtes. Dit wordt mogelijk gemaakt door de volumetrische video-opstelling, ontwikkeld door het Centrum Wiskunde & Informatica. Deze opstelling registreert de beelden van de bezoeker met camera’s, codeert en decodeert de gegevens, en geeft ze weer zodat je jezelf en de ander in realtime in de virtuele omgeving kunt zien.

Het uiteindelijke doel is een virtuele tentoonstelling te creëren waar bezoekers elkaar op afstand, in verschillende musea, kunnen ontmoeten en samen dezelfde ervaring kunnen beleven.

Wegens de benodigde ondersteuning voor bezoekers om de VR-installatie te bezoeken is er een beperkt aantal tijdsloten waar bezoekers zich voor aan kunnen melden. Aanmelden kan via deze pagina op de website van Beeld & Geluid.

De installatie is in samenwerking met het Centraal Museum Utrecht, Centrum Wiskunde & Informatica, European Fashion Heritage Association, Modemuze en ontwerper Dylan Eno ontwikkeld.
Beeld & Geluid organiseert deze tentoonstelling als onderdeel van het project 5Dculture, dat mede is gefinancierd door het Horizon Europe programma van de Europese Commissie.