Voor elkaar gemaakt - 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond

Agenda Modemuze Kasteel Helmon tentoonstelling 100 jaar trouwen Voor elkaar gemaakt Jorick de Kruif

Vanaf 1923 wordt er in kasteel Helmond getrouwd. Reden temeer voor het museum om de geschiedenis in te duiken, en het publiek te laten zien hoe er in de tijd is getrouwd. Topstuk van de tentoonstelling is een bruidsjurk gemaakt van Royal Dutch wax, de stof is beschikbaar gesteld door Vlisco Helmond.

Publiek

De tentoonstelling Voor elkaar gemaakt toont de geschiedenis van circa 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond aan de hand van een selectie trouwfoto's en (een tiental) historische bruidsjurken. Bijzonder is dat een groot aantal bruiklenen (bruidsjurken en trouwfoto's) afkomstig is van het publiek: echtparen die ooit in het kasteel trouwden. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Rabobank Coöperatiefonds.

De mooiste dag…

Aanvankelijk wordt er in het kasteel  alleen voor de wet getrouwd, als formaliteit. Het feestelijke huwelijk vindt plaats in de kerk, daar draagt de bruid haar mooiste jurk. Dit verandert vanaf de jaren zestig als de bruiloft uitbundiger en persoonlijker wordt gevierd.

De tentoonstelling geeft een herkenbaar beeld van de tijdsgeest, zoals het bruidspaar dat onthaald wordt door een Vespa-club of de bruid die trouwt in een jurk van roze fluweel. Ook wordt getoond hoe de bruidsjurk door de jaren heen verandert. Van aanvankelijk heel eenvoudig van ontwerp tot het gebruik van veel stof, ruches, schoudervullingen en plooien in de jaren tachtig en negentig.

Vandaag de dag is de bruiloft één groot feest en trouwt de bruid in haar droomjurk op haar favoriete trouwlocatie. Zoals in Kasteel Helmond.

Voor meer info zie Museum Helmond.

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

 
 
Locatie
Kasteel Helmond, Helmond
Datum
13 januari 2018 tot 21 oktober 2018
Type
Tentoonstelling