Vlisco 1:1 Un à Un

 
sep '16 20
mrt '17 12
Tentoonstelling
Museum Helmond

Deze tentoonstelling, ontwikkeld door Vlisco, laat de bezoeker kennis maken met het bedrijf Vlisco. De tentoonstelling kwam tot stand ter ere van het 170 jarig bestaan van het Helmondse textielbedrijf. Het museum presenteert tevens vanaf 20 september 2016 een solotentoonstelling van Yinka Shonibare MBE (Londen, 1962).

Feest voor het oog

De tentoonstelling is vooral een feest voor het oog. De visueel aantrekkelijke presentatie belicht vier aspecten: de geschiedenis, productieprocessen, ontwerpprocessen en toepassing van de stoffen in mode en kunst. De presentatie laat zowel klassieke dessins, herinterpretaties als nieuwe ontwerpen zien, en belicht ook de beroemde symboliek van de stoffen. De geschiedenis van Vlisco wordt verteld aan de hand van een interactieve video-animatie. Daarnaast kan de bezoeker de Vliscopedia raadplegen om het hele proces naar een nieuw ontwerp te ontdekken.

Vlisco en Dutch wax

De Brits-Nigeriaanse kunstenaar Shonibare is vooral bekend vanwege het gebruik van stoffen en dessins van de Helmondse textielfabriek Vlisco in zijn werk. Deze zogeheten 'Dutch wax' functioneert in zijn installaties als symbool van en herinnering aan het proces van kolonisatie en dekolonisatie. Het werk van Shonibare staat bekend om het maatschappij-kritische commentaar. De verleidelijke beelden, gemaakt met behulp van de kleurrijke Vlisco-stoffen, verwijzen vaak naar pijnlijke momenten in onze geschiedenis en de huidige actualiteit. Het werk van Shonibare omvat sculpturen, installaties, collages, tekeningen, fotowerken en films uit de periode 2004-2016.

Beide tentoonstellingen zijn opgenomen in de programmering van de Brabant-brede samenwerking voor het 'Mondriaan tot Dutch Design jaar', dat NBTC Holland Marketing, Den Haag, Leiden, Utrecht, Gelderland, Drachten en Brabant hebben uitgeroepen voor 2017. 

Voor meer informatie Museum Helmond en Van Mondriaan tot Dutch Design.