Viviane Sassen | Venus & Mercury

 
mrt '20 14
apr '20 01
Tentoonstelling
Huis Marseille

Acht jaar na haar zeer succesvolle en veelgeprezen expositie In and Out of Fashion keert Viviane Sassen terug in Huis Marseille met de monumentale tentoonstelling Venus & Mercury, die alle zalen en ook de tuin van het museum in beslag zal nemen.

Deze tentoonstelling ontstond in Versailles, waar Sassen nieuw werk creëerde geïnspireerd door diverse geschiedenissen rond de Franse hofhouding in de zeventiende en achttiende eeuw. Zij verweefde deze verhalen tot een melancholisch narratief doordrenkt van erotiek, macht, intrige, ziekte, verval en dood. 

‘Venus’ verwijst naar lust en liefde en ‘Mercury’ naar kwik

Er liggen vele fascinerende verhalen ten grondslag aan de tentoonstelling Venus & Mercury in Huis Marseille. Deze zijn onder andere geïnspireerd door de levens van Marie-Antoinette, koninklijke maîtresses, gifmengers en waarzegsters en door de erotische en ziektegeschiedenissen die zich in de zeventiende en achttiende eeuw rond de Franse hofhouding voltrokken. ‘Venus’ verwijst naar de godin van de liefde en lust, ‘Mercury’ naar kwik, het middel waarmee men vroeger geslachtsziektes probeerde te genezen.

Elke zaal vertelt een afzonderlijk verhaal; samen vormen ze een aaneenschakeling van bijzondere geschiedenissen, die vergezeld gaan van poëtische teksten van Marjolijn van Heemstra. Een aantal daarvan wordt door actrice Tilda Swinton voorgedragen in een voice-over bij een hypnotiserende video-installatie. 

Een zwarte bastaarddochter, een witte ‘chemise’

Een vermeende zwarte bastaarddochter van de koningin van Frankrijk – Louise Marie-Thérèse, die in 1664 geboren werd – is een van de illustere figuren uit de geschiedenis van het Franse hof die Viviane Sassen inspireerden tot het maken van een aantal unieke werken die met inkt en verf bewerkt zijn en in de Tuinzaal van Huis Marseille hangen.

Een andere inspiratie is de witte, informele hemdjurk waarin koningin Marie-Antoinette in de achttiende eeuw geschilderd werd door Elisabeth Vigée-Le Brun, en die enorme ophef veroorzaakte omdat hij schandalig zou zijn. Die jurk vormt de inspiratie voor Sassens installatie White Linen in de Bovenzaal. 

De eeuwige jeugd

Met foto’s van tieners, die immers van alle tijden zijn, brengt Viviane Sassen in het eeuwenoude hof een hedendaagse sfeer terug. In de stijlkamers van het paleis van Versailles fotografeerde Sassen de uit het stadje Versailles afkomstige meisjes Charline, Blanche en Leila. De onderstroom van lust en erotiek die door de tentoonstelling Venus & Mercury spoelt, neemt hiermee een nieuwe, frisse en multiculturele wending. In het werk van Viviane Sassen vermengen de motieven van het ingevlochten nephaar van Charline en Leila zich visueel met de tierlantijnen van de vergulde boiserie in het paleis van Versailles, en hun hedendaagse spijkerjacks vormen een contrast met de antieke bekleding op de meubels van het paleis. 

Viviane Sassen

Viviane Sassen (1972, Amsterdam) is een internationaal toonaangevende kunstenaar die behalve om haar autonome fotografie ook bekendstaat om haar opdrachtwerk in de modewereld. 

Meer informatie?

Huismarseille.nl