Van Beat tot Punk

 
okt '19 05
dec '19 31
Tentoonstelling
Stadsmuseum Almelo

Stadsmuseum Almelo organiseert in samenwerking met Het Huis van Katoen en Nu de tentoonstelling Van Beat tot Punk. Hierin wordt de pop- en jeugdcultuur van de jaren zestig en zeventig uitgelicht. De verscheidenheid aan subculturen komt voorbij met de muziek, en alles wat daarbij hoorde: brommers, kleding, haardracht, nozems, hippies en punkers. Met uiteraard speciale aandacht voor de popcultuur en de uitgaansgelegenheden in Almelo, zoals Hobnob, De Esch en De Kei, en met bands als The Humbugs, The Spurs, The Dynamics en Mr. Booboo.

Je bent jong en je wilt wat. De wereld verkennen en je plaats daarin bepalen. Plezier maken met leeftijdsgenoten, voor het eerst verliefd en af en toe uit je dak gaan. Lekker opvallen door de muziek, je gedrag, je kleding, je kapsel en de brommer waarop je rijdt. Je verzetten tegen je ouders en ander gezag.

In de jaren zestig en zeventig schudde de jonge generatie voor het eerst aan de boom van de gevestigde orde. Bestaande waarden en normen werden niet meer geaccepteerd. De popmuziek was iets nieuws en bands als The Beatles en The Rolling Stones werden wereldberoemd, tot vele generaties daarna. De jaren zestig en zeventig kenden nozems, artistiekelingen, kikkers, soulkikkers, provo's, hippies, hardrockers, disco's of punkers; je hoorde altijd wel tot een van die jeugdgroepen en alles getuigde van protest en rebellie.

Dat was in Almelo niet anders. Afhankelijk van de groep waar je bij hoorde, ging je in Almelo uit naar Hobnob, de Kei, Erve Noordik, de Esch of discotheek de Biribi, en luisterde je naar bands als The Humbugs. The Spurs en The Dynamics.

De opkomst van de pop- en jeugdcultuur in de jaren zestig en zeventig was voor die tijd een heel nieuw fenomeen met invloeden op de muziek, de mode, het vervoer, de seksualiteit en de ideeën over wereld en vrede. Daarmee veranderde alles voor de generaties erna. Voor velen staat de muziek en de cultuur uit die tijd nog steeds voor dat gevoel van bevrijding. Ook de huidige generaties voelen zich aangetrokken tot de Sixties en de Seventies en de revival daarvan.

De tentoonstelling van Beat tot Punk wordt een feest der herkenning voor iedereen die in de jaren zestig en zeventig jong was en is tevens een leuk uitje voor vele generaties en liefhebbers van de Sixties en de Seventies.

Zie website Stadsmuseum Almelo