Typisch Fred

 
okt '24 06
dec '24 31
Tentoonstelling
Schoenenkwartier Waalwijk

Overzichtstentoonstelling Typisch Fred en lancering oeuvre-boek ‘Soul for every Sole’ vanwege 80e verjaardag

Tachtig jaar jong wordt Fred de la Bretonière eind dit jaar. Al meer dan vijftig jaar bevindt hij zich in de voorhoede van de Nederlandse schoenontwerpers. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Waar anders dan in het Schoenenkwartier in Waalwijk, met een overzichtstentoonstelling en een boek dat een terugblik geeft op de succesvolle carrière als schoenontwerper?
 
Typisch Fred
Vanaf 6 oktober is de tentoonstelling Typisch Fred geopend en verplaats je je in de creatieve geest en stijlvolle schoenen van Fred de la Bretonière. Typisch Fred is een overzichtstentoonstelling met zijn meest iconische ontwerpen. Ontdek hoe Fred la Bretonière rond 1970, wat wil bijverdienen met zelf ontworpen polsbandjes en leren gespen. En verbaas je erover hoe hij vervolgens razendsnel zijn plek op de Nederlandse schoenenmarkt verovert. Al in 1976 wordt Fred uitgeroepen tot beste Nederlandse Schoenen- en Tassenontwerper. Het begin van een stormachtige carrière – in 2010 bekroond met de Italiaanse Santi Crispino en Crispiano Award – die nog lang niet voorbij is. In 2019 neemt FreSh BV de toenmalige Bretoniere Group over. De merken Fred de la Bretonière en Shabbies Amsterdam krijgen weliswaar een nieuwe eigenaar, maar de iconische schoenen en tassen blijven. Typisch Fred is daarmee zowel een oeuvre-tentoonstelling als een momentopname.

Soul for every Sole
Tijdens de feestelijk opening op 6 oktober is Fred de la Bretonière uiteraard zelf aanwezig. Het boek, een uitgave van Waanders Uitgevers en geschreven door Bianca Bartels, wordt een must voor iedereen die al fan was van Fred of na een bezoek aan Typisch Fred geïnspireerd is geraakt en meer wil weten over de schoenontwerper. Het boek en de tentoonstelling vullen elkaar perfect aan.
Zoektocht naar de grootste fan
Het Schoenenkwartier daagt bezoekers uit om bij te dragen aan de tentoonstelling. Zij kunnen met het project Jij en je Fred hun trotse bezit tonen. Sinds 1970 staan immers duizenden mensen in Freds schoenen.