Tussen grenzen: migratie, macht en grenzeloze verbeelding

 
jun '23 03
okt '23 22
Tentoonstelling
Museum Arnhem

Over de hele wereld bewegen mensen zich over grenzen. In de 21e eeuw migreren mensen meer dan ooit om allerlei politieke, economische en ecologische redenen. Tegelijkertijd is het zich verplaatsen voor heel veel mensen steeds lastiger.

Hoe moeilijk, of makkelijk, het gaat, wordt vaak bepaald door je paspoort. Waar ben je welkom en waar niet? En als je in een ander land bent, wanneer voel je je dan thuis? In de tentoonstelling Tussen grenzen geven kunstenaars, mode- en sieraadontwerpers en Arnhemmers antwoorden op die vragen.

Tussen grenzen bestaat uit twee delen. Vanaf 3 juni tonen jonge in Nederland woonachtige mode- en sieradenontwerpers werk over leven en werken tussen twee werelden. Vanaf 15 juli delen ook (inter)nationale kunstenaars én Arnhemmers hun persoonlijke ervaringen met grenzen en migratie.

Speciaal voor de tentoonstelling ging het museum een samenwerking aan met het Fashion + Design Festival Arnhem. Samen met hen kozen we 8 ontwerpers die een verbinding hebben met Arnhem. Ze wonen hier, zijn hier opgegroeid of hebben hier gestudeerd. Je kunt bij hun werk verdiepende interviews lezen door de QR-code te scannen.

In de tentoonstelling kun je ook teksten lezen van drie Arnhemmers met een migratieachtergrond: Nazmiye Oral, Sarjon en Ahmed Marcouch. De tentoonstellingsmakers van Museum Arnhem, die zelf geen migratieachtergrond hebben, vroegen aan hen om bezoekers vanuit hun eigen ervaringen mee te nemen door de museumzalen.

Voor meer informatie, zie website Museum Arnhem