Thierry Mugler: Couturissime

 
okt '19 12
mrt '20 08
Tentoonstelling
Kunsthal Rotterdam

Vol trots presenteert de Kunsthal Rotterdam deze herfst de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van de Franse maker Thierry Mugler.

De grootschalige tentoonstelling onthult de verschillende universums van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, directeur, fotograaf en parfumeur – in de vorm van een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties. Geïnitieerd en geproduceerd door het Montreal Museum of Fine Arts (MMFA) in samenwerking met Clarins Group en Maison Mugler, beleeft de tentoonstelling in maart 2019 haar wereldpremière in Montreal en trekt vervolgens als reizende tentoonstelling de wereld over. De Kunsthal Rotterdam is als samenwerkingspartner de tweede venue en de eerste locatie in Europa waar deze spectaculaire overzichtstentoonstelling getoond wordt.

“Ik heb altijd een fascinatie gehad voor het mooiste dier op aarde: de mens. Om dit wezen te verheerlijken gebruik ik alle middelen die ik tot mijn beschikking heb: mode, shows, parfums, fotografie, video... Ik ben niet iemand die in het verleden blijft hangen, maar de MMFA was de eerste die met het voorstel kwam om mijn creaties te ensceneren en om samen een vrije, mondiale en vernieuwde artistieke visie te verbeelden. Hoe kon ik dat weigeren?” aldus de maker Manfred Thierry Mugler.

Over Thierry Mugler

Gedurende zijn carrière werkt Thierry Mugler veel samen met filmmakers, architecten – zoals Andrée Putman voor zijn boetieks – en vermaarde fotografen en kunstenaars als Helmut Newton, Dominique Issermann, Guy Bourdin, Herb Ritts, David LaChapelle en Pierre & Gilles. Van veel van hen is werk te zien in de tentoonstelling. De Helmut Newton Foundation werkt voor ‘Thierry Mugler: Couturissime’ voor het eerst sinds haar oprichting in 2013 als bruikleengever mee aan een tentoonstelling van een buitenlands museum.

Als fotograaf en filmmaker regisseert Mugler in 1990 de iconische videoclip ‘Too Funky’ van de Britse zanger George Michael, alsmede een aantal korte films met de actrices Isabelle Huppert en Juliette Binoche in de hoofdrol. Thierry Mugler is ook verantwoordelijk voor een aantal van de meest spectaculaire modeshows van zijn tijd. Hij ontwerpt de kostuums voor een uitvoering van Shakespeares ‘Macbeth’ door de Comédie-Française en het Festival d’Avignon en voor de show ‘Zumanity’ van het Cirque du Soleil. Ook kleedt hij een heel scala aan sterren, zoals Diana Ross, David Bowie, Lady Gaga, Liza Minnelli, Diane Dufresne en Céline Dion. Hij ontwerpt tevens kostuums voor de tours en video’s van Mylène Farmer en Beyoncé.

Publicatie

De eerste uitvoerige en rijk geïllustreerde monografie over Thierry Mugler, onder redactie van Thierry-Maxime Loriot, wordt uitgebracht door de publicatieafdeling van het Montreal Museum of Fine Arts en uitgeverij Phaidon. Het boek biedt een inkijkje in de wereld van deze creatieve geest, en bevat niet eerder gepubliceerd en relatief onbekend materiaal. Twee hoofdstukken eruit zijn gewijd aan Muglers samenwerking met twee fotografen in het bijzonder: de Duitser Helmut Newton (1920-2004) en de Fransman Guy Bourdin (1928-1991). Het boek brengt, naast foto’s van Mugler zelf, ook werk bijeen van een aantal andere grote namen uit de fotografie, zoals Richard Avedon, Lillian Bassman, Jean-Paul Goude, Dominique Issermann, David LaChapelle, Luigi & Iango, Alix Malka, Steven Meisel, Mert & Marcus, Sarah Moon, Pierre & Gilles, Paolo Roversi, Herb Ritts, Francesco Scavullo, Ellen von Unwerth en Bruce Webber. Voor het eerst zijn talloze schetsen en onuitgegeven documenten te zien, alsmede polaroidfoto’s en andere backstagefoto’s van modeshows. Het boek is ontworpen door de in Montreal gevestigde firma Paprika.

Curatorial Credits

De tentoonstelling is samengesteld door curator Thierry-Maxime Loriot, onder leiding van Nathalie Bondil, algemeen directeur en hoofdcurator van het Montreal Museum of Fine Arts.

Het originele tentoonstellingsontwerp en aanpassingen zijn van het Montreal Museum of Fine Arts, onder leiding van Sandra Gagné, hoofd productie tentoonstellingen. De internationale tour is mede mogelijk gemaakt dankzij de genereuze ondersteuning van Hans Boodt Mannequins, Christie en Tourisme Montréal.

Ga voor meer informatie naar de website van de Kunsthal.