Textiles Revisited – Oude stof opnieuw bekeken

 
mrt '19 14
mrt '19 14
Symposium
Fries Museum
Tijd
10:00 - 18:00

Afscheidssymposium Gieneke Arnolli

Op donderdag 14 maart 2019 organiseert het Fries Museum een symposium ter gelegenheid van het afscheid van Gieneke Arnolli als conservator mode en textiel. Ruim 35 jaar heeft zij met hart en ziel de bijzondere verzameling van het Fries Museum geordend, beschreven en onderzocht met als resultaat kleurrijke en legendarische tentoonstellingen, toegankelijke publicaties en enthousiaste lezingen over onderwerpen als merklappen, kant, quilts, breien, sits en natuurlijk over de onverbrekelijke relatie tussen mode en het Friese kostuum.

Voor professionals en liefhebbers is duidelijk, dat het vak niet stilstaat. Kunstenaars en vormgevers laten zich steeds vaker door oude textiel inspireren, zoals naar voren kwam in Gieneke’s laatste tentoonstelling Sits, katoen in bloei.  Nieuw onderzoek, materieel, interdisciplinair en internationaal, leidt tot opgefriste inzichten en andere vragen, waardoor we met nieuwe ogen naar de eigen collectie, verzameling of zelfs de eigen garderobe gaan kijken. Acht sprekers zullen hun verhaal hierover naar voren brengen in korte lezingen, onder leiding van dagvoorzitter Ninke Bloemberg, conservator mode en kostuums van het Centraal Museum Utrecht. Sprekers zijn Theodorus Johannes, Mieke Albers, Ebeltje Hartkamp-Jonxis, Eveline Holsappel, Bianca M. du Mortier, Marlies Stoter, Marieke de Winkel en Sanny de Zoete. 
 
Tijdens de lunchpauze is er volop gelegenheid om de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in Gouden eeuw te bekijken met topstukken uit de eigen textielcollectie. Na de tweede ronde lezingen en discussie krijgt Gieneke de vloer voor een tutorial annex workshop over breien. Aan het einde van de dag is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten met een drankje in de hand.

Inschrijven

Als relatie van Gieneke Arnolli kunt u zich vanaf dinsdag 12 februari inschrijven via de website (kies voor 14 maart en Symposium Textiles Revisited).

Voor andere belangstellenden is de inschrijvingen geopend vanaf 25 februari 2019: vanaf die datum is het volledige programma van de dag (van 10.00 tot 18.00) ook op de website van het Fries Museum te vinden.

De ruimte is beperkt, dus boek direct als u er bij wilt zijn.

Het Fries Museum hoopt u in Leeuwarden te ontmoeten op donderdag 14 maart!