Textielworkshops Indiase grootmeester-ambachtslieden

 
Natural Dyeing door Indiase ambachtslieden
nov '18 27
nov '18 29
Masterclass
De Museumfabriek Enschede
Tijd
10:30 - 16:30

Van 27 t/m 29 november zijn grootmeester-ambachtslieden uit India op bezoek in De Museumfabriek en delen hun kennis over textieldruk in exclusieve masterclasses. In drie dagen tijd leer je van (Unesco)prijswinnaars Sufiyan Khatri, Ghanshyambhai Gajjar, Kirit Chitara, Abduljabbar Khatri hoe je volgens een eeuwenoude traditie kunt bloksnijden, blokdrukken, tie en dye uitvoert en met de bamboepen textiel kunt bewerken. De meeste ambachtslieden zijn 9de generatie meesters. Allemaal zijn ze in het bezit van een national award, dit betekent dat ze in India op nationaal niveau excelleren in hun ambacht.

Op dag 1 werk je met twee leermeesters die ieder hun specialisme onderwijzen; op dag 2 werk je met de andere twee leermeesters. Op de derde dag kies je jouw twee favoriete meesters en sluit je de driedaagse masterclass af met een scala aan gedrukte lappen textiel. De masterclasses zijn per dag te reserveren. 

De Tijdelijke Textieldrukkerij

Deze masterclasses komen voort uit een samenwerking tussen de Textiel Factorij en De Museumfabriek. De Textiel Factorij verbindt Nederlandse kunstenaars en vormgevers met Indiase ambachtslieden en laat zien hoe gezamenlijk erfgoed ook nu inspireert en leidt tot nieuwe interpretaties van ambacht. Het resultaat van deze samenwerking is te zien in ‘De Tijdelijke Textieldrukkerij’, een expositie over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken.

Textiel Factorij Meet the Maker Indiase ambacht
'Mata Ni Pachedi'. Textiel Factorij Meet the Maker

Textiel Factorij

De Textiel Factorij is een researchproject gebaseerd op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestond er een levendige handel in Indiase sits: katoen beschilderd met veelkleurige patronen. Nederlandse kunstenaars en ontwerpers werkten in India samen met eeuwenoude technieken en hebben daarmee een hedendaagse invulling gegeven aan deze cross-culturele uitwisseling. Het resultaat: nieuwe ontwerpen die een wisselwerking laten zien tussen ambacht, ontwerp, kleedgedrag en beeldtaal in India en Nederland, in heden en verleden. De Textiel Factorij bevordert duurzame kennisuitwisseling en draagt bij aan de instandhouding van het gedeeld cultureel erfgoed.

'Block printing'. Textiel Factorij Meet the Maker
'Block printing'. Textiel Factorij Meet the Maker

Informatie Masterclasses

Datum: dinsdag 27 november, woensdag 28 november, donderdag 29 november

Tijd: 10.30 – 16.30 uur

Docenten:Sufiyan KhatriGhanshyambhai GajjarKirit ChitaraAbduljabbar Khatri , Lipika Bansal van de Textiel Factorij Amsterdam

Prijs: € 150 per dag, inclusief uitgebreide lunch

Leeftijd: studenten en volwassenen

Bij min. aantal deelnemers van 25 personen gaat de workshop door, max. 30 personen

Let op! je moet iedere dag apart boeken. Annuleren kan tot maximaal drie dagen voor aanvang van de workshop.