Textiel uit Egypte

 
jun '20 01
sep '20 27
Tentoonstelling
Rijksmuseum van Oudheden

In Textiel uit Egypte ziet u kleurrijke en fantasievolle doeken, kleding en andere weefsels uit de laat-Egyptische oudheid in het eerste millennium na Chr. De tentoonstelling gaat over stoffen, stijlen, weeftechnieken, materialen, motieven en symboliek. Textiel is uiterst kwetsbaar en wordt zelden in exposities getoond. Textiel uit Egypte biedt daarom een unieke kans om deze bijzondere collectie te zien.

Bewaard in het hete woestijnzand

De Egyptenaren koesterden hun kleding en doeken als kostbare eigendommen. In het hete woestijnzand van Egypte bleef het textiel door de eeuwen heen bijzonder goed bewaard. Sommige stoffen waren voor dagelijks gebruik, terwijl andere stukken speciaal werden gemaakt om mee begraven te worden. Het textiel is meestal gemaakt van ongeverfde linnen waarin kleurrijke versieringen van wol zijn geweven.

Vakmanschap in een soms wonderlijke mix

De tentoonstelling geeft een fraai beeld van het vakmanschap van de textielkunstenaars. Bovendien leert u de garderobe en persoonlijke smaak van Egyptenaren uit de late oudheid kennen. U ziet een ruime selectie weefsels en sierstukken met motieven uit verschillende bronnen: de Griekse mythologie, het oude Egypte en het christelijke geloof. Dat leidde soms tot een wonderlijke mix. Ook stoffen met geometrische en figuratieve afbeeldingen zijn volop aanwezig.

Verknipte vondsten

De weefsels in museumcollecties zijn vrijwel allemaal in het begin van de vorige eeuw opgegraven en via de kunstmarkt verkocht. Voor de handel vond men vooral de gekleurde delen interessant, zoals de gekleurde verticale banden aan weerszijden van de hals, of de ronde en rechthoekige ornamenten. Die werden daarom vaak uit de kledingstukken geknipt, waarna de rest helaas werd weggegooid.

Voor meer info over de expo en reserveringen, klik hier.