Tenant of Culture: I forgot to tell you I've changed

 
feb '20 15
sep '20 13
Tentoonstelling
Fries Museum

Van 15 februari t/m 13 september 2020 is in het Fries Museum 'Tenant of Culture: I forgot to tell you I've Changed' te zien. Het werk van Hendrickje Schimmel (Nederland, 1990) draait om het kledingstuk. Alles wat kapot is, zou je kunnen repareren, is het motto van de kunstenaar. Om stelling te nemen tegen de verspilling van de mode-industrie begint ze haar sculpturen met restmateriaal, vooral mode-afdankertjes.

Zo zijn er Westernlaarzen die gemaakt zijn van platgestreken oude schoenen, een jas uit tweedehands leren tassen en overlevingspakken.

Hendrickje Schimmel werkt onder de naam Tenant of Culture, onder andere om commentaar te leveren op de merkencultuur binnen de mode-industrie. “Ik neem bij wijze van spreken allerlei aspecten van de cultuur in bruikleen om er mijn interpretatie aan te geven.” Ze draait de conventies van de mode totaal om, de snit van de kleding wordt helemaal bepaald door het materiaal en dan kan de rits soms wat scheef lopen. Een van de vragen die ze zichzelf voortdurend stelt is: hoe bepalen we wat moet worden opgeslagen, hersteld, beschermd en bewaard? Tenant of Culture verkent de relatie tussen mode, natuur en moraliteit.

Tenant of Culture is de artistieke praktijk van Hendrickje Schimmel. In 2012 behaalde zij haar bachelor Fashion Design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem en in 2016 haar master in Mixed Media aan de Royal College of Art, Londen. Haar werk was eerder te zien in: Climate | Change at Clearview, Londen (UK, 2017); Works and Days in Outpost Gallery in Norwich (UK, 2018) en Sample Sale presented by 650 mAh at Paris Internationale, Paris (FR, 2018), Metamorphosis. Art in Europe Now, Fondation Cartier, Paris (FR, 2019); Life Hacks, BQ Gallery, curated by 650 mAh, Berlin (DE, 2019) en An Order of Things, Gallery Gregor Staiger, Zurich (DE, 2019).