Symposium | Modest Fashion en de vrijgevochten vrouw

 
nov '19 25
nov '19 25
Symposium
Debatcentrum Arminius, Rotterdam

Modest fashion speelt een bijzondere rol binnen discussies over het vrouwbeeld. Terwijl landen als Iran vrouwen dwingen zich te bedekken, wordt vrouwen in Frankrijk en Nederland de keuzevrijheid voor gezichtsbedekkende kleding weer ontnomen. Het symposium Modest Fashion in relatie tot de vrijgevochten vrouw staat stil bij deze schijnbare tegenstelling. En bij systemen die daaraan ten grondslag liggen. 

Symposium

Deelnemers zijn Mona Haydar, Reina Lewis, Rajae El Mouhandiz, Meryem Slimani en Perrine Philomeen. Het symposium is een initiatief het Stedelijk Museum Schiedam en samengesteld in samenwerking met Arminius en Lucis. Het symposium ligt in het verlengde van de tentoonstelling Modest Fashion. Een internationaal fenomeen in kunst en mode, die t/m 9 februari 2020 is te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. 

Vrijgevochten vrouw

Grote modehuizen als Chanel en Dior komen graag tegemoet aan de vraag naar bedekkende mode. Die vraag komt niet alleen van vrouwen die zich vanuit religieuze overtuiging modest kleden. Voor veel vrouwen is bedekkende mode ook een feministisch statement. Ze weigeren mee te doen aan de schoonheidsidealen van een door mannen gedomineerde traditie. Wat is de relatie tussen de modewereld en het feminisme? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? En hoe ziet een vrijgevochten vrouw er überhaupt uit? Die vragen komen tijdens het symposium aan bod.

Deelnemers

Amal Alhaag gaat in gesprek met Rajae El Mouhandiz (initiatiefnemer van de tentoonstelling Modest Fashion in het Stedelijk Museum Schiedam), professor en autoriteit op het gebied van Modest Fashion, Reina Lewis (London College of Fashion), Mona Haydar (Syrisch-Amerikaanse rapper en YouTube-sensatie), Meryem Slimani (styliste en bekend van haar instagram account Meryem’s First), en Perrine Philomeen (alias Kids of the Universe, kunstenaar o.m. bekend van Hijab in Transition).

Wie is wie?

Mona Haydar is een Syrisch-Amerikaanse rapartiest en activist. Ze maakt zich sterk voor meer verbinding tussen mensen, door in haar teksten stigma’s, vooroordelen en tegenstellingen aan de kaak te stellen. Haar videoclip Wrap my Hijab ging in 2018 viral. Hij is inmiddels 6,5 miljoen keer gezien op YouTube en maakt ook deel uit van de tentoonstelling Modest Fashion. Bekijk de video hier.

Reina Lewis is een Britse kunsthistoricus en schrijver, hoogleraar Culturele Studies aan het Londen College of Fashion en de University of the Arts in Londen. Ze is autoriteit op het gebied van modest fashion. Meer over haar lees je hier.

Rajae El Mouhandiz is een culturele duizendpoot. Ze zingt, maakt theater en is initiatiefnemer van de tentoonstelling Modest Fashion in het Stedelijk Museum Schiedam. Meer over haar lees je hier

Meryem Slimani heeft met haar Instagram-account Meryem’s First meer dan 32.000 (internationale) volgers. Ze fotografeert zichzelf, samen met haar moeder in hippe urban streetwear. Haar foto’s zijn te zien op de tentoonstelling Modest Fashion in het Stedelijk Museum Schiedam. Meer zie je hier

Perrine Philomeen werd internationaal bekend met haar serie Hijab in Transition, waarvoor ze vrouwen met een gekleurde hoofddoeken fotografeerde. Haar werk is te zien op de tentoonstelling Modest Fashion in het Stedelijk Museum Schiedam. Meer over haar lees je hier

Meer informatie

Datum: aandag 25 november 2019, 20.00 uur 
Kosten: € 7,50, studenten en Rotterdampas € 5.
Aanmelden via www.arminius.nu.
Meer informatie over de tentoonstelling www.modestfashion.nu.