Street Couture: high end fashion meets the street

 
jan '16 10
jun '16 05
Tentoonstelling
Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam

Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam presenteert vanaf 10 januari 2016 t/m 8 mei 2016 de tentoonstelling Street Couture. In deze tentoonstelling zoekt het Tassenmuseum het spanningsveld op tussen haute couture en global Street Fashion.

De stijl Street Couture draait om mix and match: high end fashion laat zich combineren met street fashion, sports met pop culture en Dutch met European design. In de tentoonstelling worden couture klassiekers uit de collectie van het museum gecombineerd met street fashion uit verschillende werelddelen. Ook staat de invloed van street fashion op couturiers centraal. 

Spannende cross-overs

In de tentoonstelling Street Couture toont het Tassenmuseum couture klassiekers uit de collectie, zoals Chanel, Louis Vuitton, Prada, Dior en Alexander McQueen die zijn gematcht met spannende street fashion. Verschillende werelddelen zijn vertegenwoordigd. Japanse Shibuya girls die manga, lolita en gothic kleding dragen met een klassieke Louis Vuitton tas. En de Amerikaanse hiphop en sports outfits gecombineerd met een Chanel. Maar ook de invloed van street fashion op ontwerpers staat centraal. Denk aan Marc Jacobs en Valentino die legerprints voor hun tassen gebruiken. En Dior die Andy Warhol-achtige prints op zijn tassen. Ook zoeken couturiers samenwerking met andere disciplines op, zoals Louis Vuitton met beeldend kunstenaar Daniel Buren. Dit levert spannende cross-overs op.

Haute Couture

Haute couture is ontstaan in de tweede helft van de 19de eeuw. De Engelse couturier Charles Frederick Worth ontwierp zijn eigen kledingcollecties in plaats van op verzoek van klanten. Deze collecties werden gepresenteerd aan rijke vrouwen die hun eigen stof toevoegden aan zijn ontwerpen. Vanouds komt de haute couture uit Parijs, maar tegenwoordig komt het steeds meer uit steden als New York, Londen en Milaan. In Frankrijk mag slechts een kleine groep modeontwerpers zich haute couturier noemen. Daarvoor moet de ontwerper benoemd worden door de ‘Chambre Syndicale de La Couture’. Zij kent de titel haute couturier slechts toe wanneer de ontwerper voldoet aan een aantal strikte voorwaarden. Bekende modemerken zijn onder andere Karl Lagerfeld, Chanel, Louis Vuitton, Dior, Versace, Chanel, Victor en Rolf en Iris van Herpen.

Van Street Fashion naar Street Couture

Street fashion of Urban fashion is mode die niet vanuit de ontwerpers komt, maar zijn oorsprong vindt in de straatcultuur. Deze stijl is met name verbonden aan jongerencultuur en komt vooral voor in de grote steden. Denk aan uiteenlopende stijlen als hip hop, pop art, sports, shibuya of hipster, waarbij jongeren kleding en accessoires gebruiken om een persoonlijke stijl te creëren. Het zet zich af tegen de mainstream fashion door het individu te benadrukken. Ironisch genoeg neemt de mainstream fashion elementen over van street fashion. Tassenmuseum Hendrikje zoekt in de tentoonstelling Street Couture het spanningsveld op tussen deze verschillende internationale vormen van street fashion en high end fashion.

Meer informatie: Tassenmuseum Hendrikje