Spectrum | Textiel

 
We Can Do It! Beyoncé. Spectrum Simulacrum Textiel februari 2017
feb '17 28
feb '17 28
Symposium
Theatercafé De Richel, Amsterdam

Het habitat van kunstenaars die werken met textiel wordt almaar ruimer en avontuurlijker. Onder meer in het kader van technologische ontwikkeling en op het gebied van mode, waar niet alleen ontwerp en productie maar ook academisch onderzoek en theoretisering een vlucht nemen. Steeds vaker grijpen jonge beeldend kunstenaars de trend van mediumvrijheid aan om met textiel autonoom werk te maken. De basis voor autonome kunst van textiel werd al eind jaren zestig gelegd door de internationale Fiber Art Movement, waarvan Ria van Eyk in Nederland een kopstuk was.

Voor zowel autonoom als toegepast textiel blijft culturele uitwisseling een prominent thema. Verhalen van migratie en adaptatie vormen continue inspiratiebronnen voor de makers. In het werk van de Armeense wever Hagop Kapoudjian (1870-1946) is de verwondering te lezen die samengaat met de ontdekking van nieuwe beeldmotieven, uit dat van Slavs and Tatars (2007-) het verdriet om de schade aan de eigen culturele identiteit. Beiden vonden een houvast in de tapijtkunst, een eeuwenoude en grensoverschrijdende traditie die prestige en een gevoel van huiselijkheid verenigt met de symboliek van het weven of knopen zelf.

Tijdens Spectrum | Textiel zullen sprekers Nora Veerman, Sara-Lot van Uum en Oumar Mbengue Atakosso ingaan op de uiteenlopende manieren waarop gebruik wordt gemaakt van het medium textiel. Daarnaast zal de collectie van Anouk van Wijk worden getoond en zal huisdichter Emma Stomp voordragen uit eigen werk. De avond wordt afgesloten met een DJ-set door Matthijs de Ridder.

Programma

- Performance (in collaboration with Anouk van Wijk)

- Lezing door Nora Veerman / Lecture by Nora Veerman

- Pauze / Break

- Voordracht door huisdichter Emma Stomp / Recital by poet Emma Stomp

- Lezing door Sara-Lot van Uum / Lecture by Sara-Lot van Uum

- Lezing Oumar Mbengue Atakosso / Lecture by Oumar Mbengue Atakosso

- DJ-set by Matthijs de Ridder

Praktische informatie

Tijdens Spectrum #5 presenteert Simulacrum met trots het tweede nummer van jaargang 25: Textiel.

Theatercafé De Richel, Nes 71 // gratis toegankelijk

Aanvang: 20:00