ShakespeareNL

 
dec '16 16
mei '17 07
Tentoonstelling
UvA Bijzondere Collecties

De vierhonderdste sterfdag van Shakespeare wordt in binnen- en buitenland op grote schaal herdacht. Terecht: geen andere toneelschrijver heeft zulke diepe sporen getrokken in de theatergeschiedenis als William Shakespeare (1564-1616).

Ook in Nederland is hij tot op de dag van vandaag veruit de meest gespeelde toneelschrijver. De tentoonstelling ShakespeareNL laat zien dat Shakespeare nog altijd alomtegenwoordig is, in het theater en in de populaire cultuur. De tentoonstelling is te zien van 16 december 2016 t/m 7 mei 2017.

Vier eeuwen Shakespeare in Nederland. De invloed van William Shakespeare op het theater en de taal is enorm, ook in Nederland. Haarscherp ontleedde hij in zijn toneelstukken ambities en hartstochten die iedereen herkent. Zijn glanzende, betekenisrijke taal is vaak letterlijk spreekwoordelijk geworden. Vierhonderd jaar na zijn dood is Shakespeares roem wereldwijd. Wat is het geheim van Shakespeare?

Vrijwel iedereen kent Shakespeare en wordt – bewust of onbewust – regelmatig met zijn werk geconfronteerd. In deze tentoonstelling is te zien hoe ver de invloed van Shakespeare in Nederland reikt. Er is veel materiaal uit de theatercollectie van de Bijzondere Collecties te zien, zoals maquettes, kostuums van Rien Bekkers, affiches en boeken. Ook zijn er bruiklenen te zien van onder meer Atlas van Stolk, Archief Erfgoedcentrum Rozet Arnhem en het Nationale Toneel. Bovendien zijn er monologen te beluisteren, ingesproken door Gijs Scholten van Aschat, over de hartstochten die de karakters in Shakespeares stukken beheersen en die de bezoeker door de tentoonstelling voeren. 

De tentoonstelling ShakespeareNL wil een antwoord op die vraag geven en brengt de invloed in beeld van een van de meest gespeelde en geliefde toneelauteurs ooit. De nadruk ligt op de furore die zijn werk in Nederland gemaakt heeft.