SEVENTIES – Music – Fashion – Design

 
okt '16 22
mrt '17 19
Tentoonstelling
Gorcums Museum

Na de succesvolle tentoonstelling over de sixties komen nu de seventies naar het Gorcums Museum. Tien kleurrijke jaren waarin de verschillende stijlen en stromingen meer contrasteerden dan ooit! Folk en hardrock wedijverden met disco, hotpants met punk en schrootjes en kamerbreed tapijt met strak meubeldesign. Neem een duik in dit bonte verleden met de expositie SEVENTIES – Music – Fashion – Design, van 22 oktober 2016 tot en met 19 maart 2017 in het Gorcums Museum.

Van disco tot folk

Een tentoonstelling met nostalgische herinneringen, maar ook een schokkende hernieuwde kennismaking. Juist in dit decennium ontstaan heel verschillende muziekstijlen, van hardrock, punk en disco tot de rustigere folk en slow pop. Er is voor elk wat wils: Deep Purple, David Bowie, Sex Pistols, Rod Stewart en Bee Gees slaan nieuwe wegen in, maar ook Hollandse groepen als Golden Earring en George Baker Selection halen hoge noteringen in de TOP40.

Chique en antimode

Qua kleding en accessoires is de verscheidenheid zo mogelijk nog groter: alles kan en niets is te gek. Hippies met lang haar hullen zich in wijde kleren en laten zo het verschil tussen de seksen verdwijnen. Liefhebbers van sexy kleding kiezen juist voor minimode en hotpants. Weer anderen kleden zich in chique creaties van Nederlandse couturiers als Frank Govers en Frans Molenaar en een enkeling kan zich een exclusieve ‘Fong Leng’ veroorloven. Later in dit decennium steekt met punk de antimode de kop op.

In de huiskamer

De sfeer van ons interieur wordt bepaald door een mengelmoes van kleuren, met een overheersende rol voor oranje, bruin en paars. De wanden bekleden we met schrootjes, steenstrips of biezenmatten, wat mooi contrasteert met de strakke meubels van ontwerpers als Gerard van den Berg en Gijs Bakker. De televisie rukt op en wij genieten in onze huiskamer van programma’s als de Fred Haché Show, Farce Majeure en maatschappijkritisch cabaret van Van Kooten & de Bie. Tegelijkertijd is er in de samenleving veel onrust; het lijkt wel of heel Nederland achter een spandoek aan loopt. Kernbewapening, milieuverontreiniging en abortuswetgeving verhitten de gemoederen.

Het is allemaal te zien en te horen in de expositie SEVENTIES – Music – Fashion  Design