Schelpen op de catwalk

 
aug '18 01
okt '18 27
Tentoonstelling
Schelpenmuseum Amsterdam

Schelpen in couture, schelpen in sieraden, schelpen in mode-accessoires – schelpen zijn de verrassende trend in de zomermode. In de tentoonstelling ‘Schelpen op de catwalk’ laat Het Schelpenmuseum Amsterdam deze zomer zien hoe de internationale smaakmakers de schelpen als het snoepje van 2018 hebben ontdekt.

De expositie toont hoe tijdens de presentaties dit voorjaar van de nieuwe haute couture collecties (Louis Vuitton, Isabel Marant, Versace, Dolce & Gabbana, Thom Brown) schelpen zijn verwerkt als sieraad, in kleding, schoenen, tassen of zelfs als zeemeerminnenkroon.

Ook sieradenontwerpers over de hele wereld blijken eensgezind in hun aandacht voor schelpen: van het Turkse Tohum-design tot het Australische Sarah & Sebastian, van Rosa Castelbarco in Italië tot Astley Clark in Engeland.

De schelpenliefhebber heeft het zien aankomen, want in het najaar van 2017 presenteerde Prada een opvallende collectie sieraden die deden denken aan Hawaïaanse schelpenkransen. Maar dan gedragen over wollen vesten en gebreide sjaals. In de herencollectie werd de schelpenketting zelfs over tweed kostuums of wollen jassen gedragen.

Primeur

Heel opvallend zijn de ontwerpen van de New Yorkse ontwerpster Rosie Assoulin. In Nederland is zij nog niet of nauwelijks bekend. Voor het eerst zijn in Amsterdam enkele ontwerpen uit haar bijzonder fantasierijke collectie te zien, waaronder een exemplaar van The Shell Face Bag. Assoulin ging in de leer bij Oscar de la Renta en Lanvin, hetgeen terug te zien is in haar elegante en stijlvolle ontwerpen, die verbazingwekkend mooi vallen. De creaties van Rosie Assoulin zijn lichtvoetig en verrassend, draagbaar en stralen van plezier.

Voor Het Schelpenmuseum Amsterdam volop aanleiding om deze nieuwe trend te belichten: de blogs, de influencers en de ontwerpen. En natuurlijk zijn er ook heel veel schelpsieraden te koop. Shells on the catwalk!

Zie website van het Schelpenmuseum Amsterdam